Route 5 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saudi Arabia 5.svg
Saudi Arabia 5 map.png
Route 5
Begin Al Tuwal (YAR)
Einde Haql (HKJ)
Lengte 1.870 km
Route

Flag of Yemen.svg Route 2

Centrum.svg Samtah

Centrum.svg Jazan

Centrum.svg Ad Darb Saudi Arabia 10.svg

Centrum.svg Hajambar

Centrum.svg Al-Muzaylif

Centrum.svg Jeddah Saudi Arabia 40.svg

Centrum.svg Thuwal

Centrum.svg Badr Saudi Arabia 60.svg

Centrum.svg Yanbu

Centrum.svg Duba Saudi Arabia 80.svg

Centrum.svg Al-Sharaf

Centrum.svg Haql

Flag of Jordan.svg Jordan 15.svg

De Route 5 is een hoofdweg en gedeeltelijke autosnelweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een noord-zuidroute langs de westkust van het land, vanaf de grens met Yemen via Jeddah naar de grens met Jordanië. De weg is 1.870 kilometer lang. Ongeveer 600 kilometer van de weg is een snelweg of een de-facto snelweg, met name in de ruime regio Jeddah.

Routebeschrijving

De Route 5 voert langs de westkust van Saudi-Arabië, en begint bij Al Tuwal op de grens met Yemen, vanwaar de Yemenitische Route 2 verder naar Al Hudaydah gaat. De weg voert noordwaarts, wat landinwaarts gelegen, via de stad Jazan. Tussen de grens met Yemen en Sabya liggen 2x2 rijstroken met vluchtstroken, maar de aansluitingen zijn gelijkvloers. Dit gebied is relatief dichtbevolkt met regelmatig dorpen en kleine steden op de route. Noordelijker ligt een stuk met 1x2 rijstroken, waarna langs de kust weer 2x2 rijstroken beschikbaar zijn. Omdat er nauwelijks bebouwing op dit deel van de route is, is de weg een de-facto autosnelweg. Tot aan Jeddah liggen afwisselend 2x2 en 1x2 rijstroken. Een deel van de route voert langs de rotsige kust, een deel verder landinwaarts door een vlakke zandwoestijn.

Bij Jeddah begint de Route 40 die naar Makkah en Riyadh loopt, waarna de Route 5 de snelwegbypass van Jeddah vormt. De snelweg telt 2x3 rijstroken en bedient onder andere de luchthaven van Jeddah. Vanaf Jeddah tot Yanbu is de Route 5 een snelweg met 2x3 rijstroken door de woestijn. Ten zuiden van Yanbu sluit de Route 60 naar het binnenland aan. Vanaf dit punt liggen 2x2 rijstroken en zijn er gelijkvloerse kruisingen tot Yanbu. Na Yanbu is de weg enkelbaans en voert noordwaarts door de woestijn, vaak niet ver van de Rode Zee. Het noordelijk deel van de westkust van Saudi-Arabië is erg dunbevolkt, met nauwelijks plaatsen, waardoor de weg enkelbaans is uitgevoerd. Bij Duba sluit de Route 80 aan, waarna de kust wat bergachtiger wordt, met rotsbergen. Het laatste deel van de route voert landinwaarts door bergachtig gebied langs de Golf van Aqaba. De weg eindigt op de grens met Jordanië, vanwaar de Route 15 verder gaat naar Aqaba.

Geschiedenis

De snelwegdelen zijn al wat ouder, mogelijk al uit de jaren 70 of 80. In recente jaren, na 2000, zijn diverse delen verdubbeld naar 2x2 rijstroken, met name in het zuiden van het land. Dit zijn geen echte snelwegen omdat er gelijkvloerse kruisingen zijn, zij het sporadisch. In 2011 opende de 2x2-bypass van Yanbu voor het verkeer.

Referenties


Flag of Saudi Arabia.svg Hoofdwegen in Saudi-Arabië Flag of Saudi Arabia.svg

Route 5Route 10Route 15Route 30Route 40Route 50Route 60Route 65Route 70Route 75Route 80Route 85Route 95