Highway 5 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 5 (Saudi-Arabië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 5
Begin Al Tuwal (YAR)
Einde Haql (HKJ)
Lengte 1.870 km
Route

Route 2

Samtah

Jazan

Ad Darb

Hajambar

Al-Muzaylif

Jeddah

Thuwal

Badr

Yanbu

Duba

Al-Sharaf

Haql

De Highway 5 is een hoofdweg en gedeeltelijke autosnelweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een noord-zuidroute langs de westkust van het land, vanaf de grens met Yemen via Jeddah naar de grens met Jordanië. De weg is 1.870 kilometer lang. Ongeveer 600 kilometer van de weg is een snelweg of een de-facto snelweg, met name in de ruime regio Jeddah.

Routebeschrijving

De Highway 5 voert langs de westkust van Saudi-Arabië, en begint bij Al Tuwal op de grens met Jemen, vanwaar de Jemenitische Route 2 verder naar Al Hudaydah gaat. De weg voert noordwaarts, wat landinwaarts gelegen, via de stad Jazan. Tussen de grens met Yemen en Sabya liggen 2x2 rijstroken met vluchtstroken, maar de aansluitingen zijn gelijkvloers. Dit gebied is relatief dichtbevolkt met regelmatig dorpen en kleine steden op de route. Noordelijker ligt een stuk met 1x2 rijstroken, waarna langs de kust weer 2x2 rijstroken beschikbaar zijn. Omdat er nauwelijks bebouwing op dit deel van de route is, is de weg een de-facto autosnelweg. Tot aan Jeddah liggen afwisselend 2x2 en 1x2 rijstroken. Een deel van de route voert langs de rotsige kust, een deel verder landinwaarts door een vlakke zandwoestijn.

Bij Jeddah begint de Highway 40 die naar Makkah en Riyadh loopt, waarna de Highway 5 de snelwegbypass van Jeddah vormt. De snelweg telt 2x3 rijstroken en bedient onder andere de luchthaven van Jeddah. Vanaf Jeddah tot Yanbu is de Highway 5 een snelweg met 2x3 rijstroken door de woestijn. Ten zuiden van Yanbu sluit de Highway 60 naar het binnenland aan. Vanaf dit punt liggen 2x2 rijstroken en zijn er gelijkvloerse kruisingen tot Yanbu. Na Yanbu is de weg enkelbaans en voert noordwaarts door de woestijn, vaak niet ver van de Rode Zee. Het noordelijk deel van de westkust van Saudi-Arabië is erg dunbevolkt, met nauwelijks plaatsen, waardoor de weg enkelbaans is uitgevoerd. Bij Duba sluit de Highway 80 aan, waarna de kust wat bergachtiger wordt, met rotsbergen. Het laatste deel van de route voert landinwaarts door bergachtig gebied langs de Golf van Aqaba. De weg eindigt op de grens met Jordanië, vanwaar de Route 15 verder gaat naar Aqaba.

Geschiedenis

De snelwegdelen zijn al wat ouder, mogelijk al uit de jaren 70 of 80. In recente jaren, na 2000, zijn diverse delen verdubbeld naar 2x2 rijstroken, met name in het zuiden van het land. Dit zijn geen echte snelwegen omdat er gelijkvloerse kruisingen zijn, zij het sporadisch. In 2011 opende de 2x2-bypass van Yanbu voor het verkeer.

Referenties


Hoofdwegen in Saudi-Arabië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95