Route 60 (Koeweit)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kuwait 60.png
Kuwait 60 map.png
Route 60
Begin Kuwait Airport
Einde Route 6
Lengte 46 km
Route

De Route 60 is een autosnelweg in Koeweit. De autosnelweg vormt een noord-zuidverbinding tussen de luchthaven van Koeweit en het noorden van het land. De Route 60 verloopt daarbij over de Sheikh Jaber Al Ahmed Al Sabah Causeway. De Route 60 is 46 kilometer lang.

Routebeschrijving

Kuwait Route 60.jpg

De Route 60 is samen met de Route 50 één van de ontsluitingswegen van het Kuwait International Airport. De autosnelweg telt 2x3 rijstroken en verloopt door het grid van het westen van Kuwait City, de snelweg kruist de meeste ringwegen en alle westelijke invalswegen van de stad. De autosnelweg heeft het karakter van een urban expressway, met vrij veel aansluitingen en right in, right out-aansluitingen. De snelweg voert over Shuwaikh Port en verloopt daarna over de Sheikh Jaber Al Ahmed Al Sabah Causeway, een 25 kilometer lange brugverbinding met twee kunstmatige eilanden over de Kuwait Bay. De brug telt 2x3 rijstroken en heeft een zijtak die de 'Doha Link' heet. Aan de noordkant van de Kuwait Bay komt men in onbewoond woestijngebied, de Route 60 eindigt hier op een knooppunt met de Route 6.

Geschiedenis

Het zuidelijk deel van de Route 60 is al in of voor de jaren '90 aangelegd als urban expressway, een verbinding tussen het Kuwait International Airport en de Shuwaikh Port. Daarmee verbond het de luchthaven met de zeehaven van Koeweit. Pas later is de Sheikh Jaber Al Ahmed Al Sabah Causeway ontwikkeld, een 36 kilometer lange verbinding, waarvan een 25 kilometer lange oeververbinding over de Kuwait Bay naar het noorden van het land. Deze brug opende op 1 mei 2019 voor het verkeer.[1][2]

Referenties

Flag of Kuwait.svg Hoofdwegen in Koeweit Flag of Kuwait.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 30Route 40Route 50Route 51Route 60Route 70Route 80Route 85