Route 68 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 68
Begin Hrútafjörður
Einde Hólmavík
Lengte 105 km
Route

Borðeyri

Hólmavík

De Route 68 (IJslands: Þjóðvegur 68), genaamd Innstrandavegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een noord-zuidroute langs het fjord Hrútafjörður tussen de Route 1 en Hólmavík. De Route 68 is 105 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 68 begint op een kruising met de Route 1 aan het zuidelijk einde van het fjord Hrútafjörður. De weg voert dan noordwaarts en volgt de dunbevolkte kustlijn van Hrútafjörður, er liggen geen echte plaatsen direct op de route. De weg slingert rond twee zijarmen van het fjord en eindigt uiteindelijk ten zuiden van Hólmavík op de Route 61.

Geschiedenis

De weg is vanwege de ligging langs het fjord van oudsher de primaire toegangsweg naar Hólmavík en vanaf de jaren '70 ook verder naar Ísafjörður. De weg was oorspronkelijk als de Route 68 genummerd, maar tussen 1995 en 2009 als de Route 61 genummerd, die destijds over een lengte van 330 kilometer vanaf de Route 1 naar Ísafjörður verliep. In 2009 opende een nieuwe wegverbinding van de Route 61 ten zuiden van Hólmavík, waarna de weg zijn oorspronkelijke nummer weer terug kreeg.

In 2016 was het middelste deel van de route gedeeltelijk nog onverhard. Sinds het gereedkomen van de Route 61 naar Hólmavík in 2009 is er nog maar zeer weinig verkeer op de Route 68.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 320 voertuigen op het zuidelijke deel, maar slechts zo'n 50 voertuigen per dag rijden op het grootste deel van de route tot Hólmavík.[1]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur