Route 6 (Estland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EST-6.png
EST route 6.png
Põhimaantee 6
Begin Uulu
Einde Valga
Lengte 125 km
Route

Junction.svg EST-4.svg → Tallinn / Rīga

Junction.svg Kilingi-Nõmme

Junction.svg EST-92.svg → Viljandi / Tartu

Junction.svg Tihemetsa

Centrum.svg Abja-Paluoja

Centrum.svg Karksi-Nuia

Junction.svg Karksi-Nuia-Noord

Rotonde.svg Karksi-Nuia-West

Junction.svg Ala

Centrum.svg Tõrva

Centrum.svg Valga

Junction.svg EST-3.svg → Tartu / Rīga

De Põhimaantee 6 is een hoofdweg in Estland. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, parallel aan de grens met Letland. De weg bedient voornamelijk regionaal verkeer en heeft geen landelijke functie. De weg begint ten zuiden van Pärnu aan de Route 4 en loopt tot aan de Route 3 in het grensstadje Valga. De weg is 125 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij het gehucht Uulu, zo'n 15 kilometer ten zuiden van het stadje Pärnu takt de Route 6 af van de Route 4, die vanaf Tallinn en Pärnu naar Rīga in Letland loopt. De weg loopt vervolgens door bebost gebied naar het zuidoosten, en is een reguliere hoofdweg met 1x2 rijstroken zonder ongelijkvloerse kruisingen. De weg is tevens niet bijzonder hoogwaardig uitgebouwd, men moet door de meeste dorpjes heen. Het aantal dorpjes is echter beperkt en de meeste zijn erg klein, waardoor men redelijk op kan schieten. Bij Saarde takt de Route 92 af richting Viljandi en Tartu. Verder zuidoostelijk buigt de weg helemaal naar het zuiden af en loopt op zeer korte afstand van de Letse grens tot aan het stadje Valga, waar de Route 6 eindigt op de Route 3, direct bij de grensovergang met Letland.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de A-208 genummerd. De voornaamste upgrade aan de weg was een tracéverlegging van ongeveer 13 kilometer lengte langs Kilingi-Nõmme in de periode 1984-1990. Deze is in fases uitgevoerd en midden jaren '80 lag de bouw enige tijd stil.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 1.200 tot 4.000 voertuigen van de Route 6 gebruik.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Estland

EST-1.svg EST-2.svg EST-3.svg EST-4.svg EST-5.svg EST-6.svg EST-7.svg EST-8.svg EST-9.svg EST-10.svg EST-11.svg EST-92.svg