Route 6 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR6.svg
Ethiopia route 6 map.png
Route 6
Begin Mojo
Einde Moyale (EAK)
Lengte 695 km
Route

Centrum.svg Mojo

Centrum.svg Meki

Centrum.svg Ziway

Centrum.svg Shashemene

Centrum.svg Dilla

Centrum.svg Yebelo

Flag of Kenya.svg A2 UK.png

De Route 6 is een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een noord-zuidroute door het zuiden van het land, vanaf Mojo tot aan de grens met Kenia bij Moyale. De route is 695 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 6 begint in het plaatsje Mojo, even buiten Addis Ababa, waar het van de Route 4 aftakt. De weg voert zuidwaarts over het Ethiopisch hoogland, door een gebied met een aantal grote meren. Grote steden zijn er niet op de route, het stadje Shashemene is de belangrijkste, waar men ook de Route 40 en Route 41 kruist. Ten zuiden van Shashemene volgt een bergpas van zo'n 2.500 meter hoogte, daarna daalt de weg af naar de steppe van zuidelijk Ethiopië. De laatste grotere plaats op de route is Yebelo, maar de Keniaanse grens is nog een flink stuk verderop, bij Moyale. Na de grens met Kenia gaat de Keniaanse A2 verder naar Nairobi.

De Route 6 is van doorgaand belang tussen Ethiopië en Kenia en is geheel geasfalteerd. De weg is tweestrooks, de uitbouwkwaliteit varieert van een lap asfalt tot een moderne weg met gemarkeerde rijstroken.

Geschiedenis

De Route 6 is de hoofdroute van Addis Ababa naar Nairobi en daarmee van significant belang. Ethiopië heeft goede relaties met Kenia dus er is enig transitverkeer, in tegenstelling tot de meeste andere buurlanden. De Route 6 was in 2014 volledig geasfalteerd.[1] Aan Keniaanse zijde was men destijds nog bezig om het noordelijkste deel van de A2 te asfalteren.

Toekomst

Het is gepland om het noordelijk deel van de Route 6 te vervangen door een 120 kilometer lange expressway van Mojo tot Zeway.[2]

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 3.200 voertuigen tussen Mojo en Shashemene, voor Ethiopische begrippen een redelijk drukke weg. Dit daalt zuidwaarts geleidelijk, naar 1.200 voertuigen bij Dilla en 1.400 voertuigen bij Yebelo. Het laatste deel naar de Keniaanse grens telt slechts 300 voertuigen per etmaal.

Referenties

Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa