Route 75 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 75
Begin Varmahlíð
Einde Route 76
Lengte 38 km
Route

Varmahlíð

Sauðárkrókur

De Route 75 (IJslands: Þjóðvegur 75), genaamd Sauðárkróksbraut, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een haakse verbinding bij Sauðárkrókur in het noorden van het land.

Routebeschrijving

De Route 75 begint in het dorp Varmahlíð op de Route 1 en voert dan noordwaarts door het rivierdal van de rivier Héraðsvötn. De weg voert naar de vissersplaats Sauðárkrókur, dat ook een klein vliegveld heeft. Hier slaat de weg naar het oosten af en heeft een brug over de rivier de Héraðsvötn. De weg voert nog een stukje langs de noordkust eindigt dan op een kruising met de Route 76.

Geschiedenis

Sauðárkrókur is de grootste plaats in het noordwesten van IJsland. De weg was aanvankelijk alleen vanaf Route 1 naar Sauðárkrókur te berijden, het oost-westdeel door de delta van de Héraðsvötn was vanaf 1977 doorgaand te berijden. In 1994 is de brug over de westelijke tak van de Héraðsvötn vervangen door een modernere brug, iets zuidelijker dan de oorspronkelijke brug, die bijna op de monding was gebouwd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.000 voertuigen tussen Varmahlíð en Sauðárkrókur en 600 tot 800 voertuigen op het oost-westdeel door de delta van de Héraðsvötn.[1]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur