Highway 75 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 75 (Saudi-Arabië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saudi Arabia 75.svg
Saudi Arabia 75 map.png
Highway 75
Begin Rub' al Khali
Einde As Saffaniyah
Lengte 610 km
Route

Junction.svg Rub' al Khali

Centrum.svg Haradh Saudi Arabia 10.svg

Centrum.svg Al Hofuf

Centrum.svg Judah Saudi Arabia 40.svg

Centrum.svg Nairyah Saudi Arabia 85.svg

Centrum.svg As Saffaniyah Saudi Arabia 95.svg

De Highway 75 is een hoofdweg in Saudi-Arabië, gelegen in het oosten van het land. De weg vormt een noord-zuidroute tussen het Rub' al Khali (het lege kwartier) en de kust bij As Saffaniyah. De Highway 75 is één van de minst belangrijke hoofdwegen van het land, de enige grote stad op de route is Al Hofuf. De Highway 75 is 610 kilometer lang. 80 kilometer van de route ten noorden van Al Hofuf is een snelweg.

Routebeschrijving

De Highway 75 begint in het noorden van de Rub' al Khali, het lege kwartier, feitelijk een onbevolkt woestijngebied dat zich nog 600 kilometer zuidwaarts uitstrekt tot de grens met Oman. De Highway 75 voert noordwaarts en is enkelbaans. Afgezien van een paar cirkelirrigatievelden voert de weg de eerste 250 kilometer door afgelegen woestijngebied. Wel kruist men halverwege de Highway 10, die verkeer van Riyadh naar Dubai verwerkt. De Highway 75 voert dan ten westen van de grotere woestijnstad Al Hofuf langs, en is vanaf daar een snelweg met 2x2 rijstroken. De snelweg bedient eigenlijk niks, alleen wat verkeer vanaf Al Hofuf naar het noorden, waar geen plaatsen van belang zijn. Het snelwegdeel eindigt na het klaverblad met de Highway 40. De weg voert dan verder noordwaarts door de dunbevolkte woestijn, met slechts een paar kleine dorpen op de route. Bij An Nairyah kruist men de Highway 85 met een klaverblad, waarna de weg noordoostwaarts tot de Highway 95 aan de Perzische Golf loopt en daar eindigt.

Geschiedenis

De Highway 75 lijkt ooit bedoeld te zijn als noord-zuidroute naar het zuiden van Oman of zelfs het oosten van Yemen. Aangezien de Rub' al Khali een onbewoond woestijngebied is ter grootte van Duitsland is de weg nooit verder zuidwaarts verlengd dan in het noorden van de Rub' al Khali. De Highway 75 loopt dood in de woestijn. Het snelwegdeel tussen Al Hofuf en de Highway 40 is waarschijnlijk in de jaren 80 of 90 aangelegd als verbinding naar Riyadh. De rest van de route is niet opgewaardeerd.

Referenties


Flag of Saudi Arabia.svg Hoofdwegen in Saudi-Arabië Flag of Saudi Arabia.svg

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95