Route 76 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 76
Begin Varmahlíð
Einde Ólafsfjörður
Lengte 118 km
Route

Hofsós

Siglufjörður

Ólafsfjörður

De Route 76 (IJslands: Þjóðvegur 76), genaamd Siglufjarðarvegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een onderdeel van een rondweg langs een deel van het noordelijk kustgebied, vanaf nabij Varmahlíð tot aan Ólafsfjörður. De Route 76 is 118 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 76 langs de kust.

De weg verloopt langs de west- en noordkust van het schiereiland Tröllaskagi. Het beginpunt ligt ten oosten van het gehucht Varmahlíð op een kruising met de Route 1 en gaat in Ólafsfjörður over in de Route 82 die weer terug loopt tot de Route 1 nabij Akureyri. Het zuidelijk deel van de Route 76 verloopt door het stroomdal van de rivier de Héraðsvötn, waarna de Route 76 een spectaculaire kustroute vormt. De weg voert ten westen van Ólafsfjörður door de twee tunnels die Héðinsfjarðargöng vormen, van 6,9 en 3,7 kilometer lengte.

Geschiedenis

In deze streek verloopt de ringweg Route 1 verder landinwaarts, daarbij het schiereiland Tröllaskagi bypassend. De Route 76 en 82 vormen de rondweg van dit schiereiland.

De weg naar Siglufjörður verliep oorspronkelijk over een circa 700 meter hoge bergpas wat thans de onverharde Route 793 is. In 1967 werd een kustweg aangelegd, waardoor die hele bergpas vermeden kon worden en Siglufjörður het hele jaar door over de weg bereikbaar maakte.

Lange tijd was er een ontbrekende schakel van de route aan de noordkust, tussen Siglufjörður en Ólafsfjörður. Verkeer moest via de Route 82 over de 400 meter hoge bergpas Lágheiði. Deze route was 62 kilometer lang en in de winter slecht berijdbaar, waardoor vaak teruggevallen moest worden op een nog grotere omweg via de Route 1. Om dit te verbeteren zijn twee tunnels aangelegd die gezamenlijk Héðinsfjarðargöng worden genoemd en op 2 oktober 2010 werd geopend.[1] Hiermee was de route tussen beide plaatsen nog maar 16 kilometer lang.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 260 voertuigen tussen de Route 1 en Hofsós, tegen de 300 voertuigen verder tot Siglufjörður en 700 voertuigen per dag door de tunnels tussen Siglufjörður en Ólafsfjörður.[2]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur