Route 7 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 7
Begin Addis Ababa
Einde Metu
Lengte 720 km
Route

Addis Ababa

Giyon

Welkite

Jimma

Bonga

Gore

Metu

Dit is een archiefpagina en wordt niet meer bijgewerkt!

De Route 7 was tot 2013 een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot Metu. De route is 720 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 7 begint in het centrum van de hoofdstad Addis Ababa en voert zuidwestwaarts de stad uit. De Route 7 is een belangrijke invalsweg, een deel van de weg telt in Addis Ababa 2x2 rijstroken met parallelwegen. Na de Ring Addis Ababa wordt de weg tweestrooks. Net buiten Addis Ababa splitst de Route 9 af naar het zuiden. De Route 7 volgt verder een wat opvallende route, ongeveer driekwart van de route loopt naar het zuidwesten, maar het laatste kwart verloopt noordwaarts, zodat de Route 7 niet de kortste of snelste route tussen begin- en eindpunt is. Veel grote plaatsen liggen er verder niet op de route, Jimma is nog het belangrijkst. De weg eindigt in Metu op de Route 43. De Route 7 verloopt over het Ethiopisch Hoogland, veelal tussen 1.700 en 2.300 meter hoogte.

De Route 7 is grotendeels geasfalteerd, maar ten westen van Jimma is de status minder duidelijk.

Geschiedenis

De Route 7 is weliswaar een lange weg, maar door het vreemde verloopt geen erg belangrijke weg. Theoretisch geeft de weg toegang naar Zuid-Sudan, maar wegen ontbreken grotendeels in de grensstreek. Het oostelijke derde deel is al langer geasfalteerd, maar het middendeel tot Jimma is grotendeels tussen 2006 en 2012 geasfalteerd. De status van het deel ten westen van Jimma is minder duidelijk.

Omstreeks 2013 is de wegnummering in Ethiopië aangepast, daarbij werd het deel tussen Addis Ababa en Jimma als de A5 genummerd en verder als de A6 van Jimma tot Mizan Teferi.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 4.000 voertuigen ten westen van Addis Ababa, wat daalt naar 2.300 voertuigen bij Welkite en 1.000 voertuigen voor Jimma. Westelijker reden veelal 400 tot 500 voertuigen.

Referenties


Hoofdwegen in Ethiopië

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa