Route 80 (Koeweit)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kuwait 80.svg
Kuwait 80 map.png
Route 80
Begin Kuwait City
Einde IRQ border
Lengte 119 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Kuwait 1.svg

Afslagsymbool.svg Kuwait 2.svg

Afslagsymbool.svg Airport Road Kuwait 3.svg

Afslagsymbool.svg Ghazali Street

Afslagsymbool.svg Jahez Street

Afslagsymbool.svg Kuwait 4.svg

Afslagsymbool.svg Sulaibiya Road

Afslagsymbool.svg Abu Dhabi Street

Afslagsymbool.svg Khalaf Al Ahmar Street

Afslagsymbool.svg Doha Street

Knooppuntsymbool.svg Kuwait 5.svg

Afslagsymbool.svg Al-Jahra-East

Afslagsymbool.svg Al-Jahra-Centre

Afslagsymbool.svg Al-Jahra-North

Knooppuntsymbool.svg Kuwait 6.svg

Flag of Iraq.svg Route 8

De Route 80 is een hoofdweg en autosnelweg in Koeweit. De snelweg verbindt Kuwait City met de grens met Irak en is 119 kilometer lang. Het is daarmee de langste weg in het land.

Routebeschrijving

De weg begint in het centrum van Kuwait City en heet eerst Jahra Road. Dit deel bestaat uit de oude stadsweg met 2x3 rijstroken, en een lang stuk op viaducten er bovenop. Het stuk 'elevated highway' is ruim 7 kilometer lang. Men kruist de eerste 5 ringwegen van de stad, waarna de bypass van Al-Jahra een snelweg is met 2x3 rijstroken. Aan de westzijde van Al-Jahra kruist men de Route 6, waarna de snelweg naar het noorden afbuigt, en door de vrijwel onbewoonde woestijn noordwaarts loopt. De snelweg door de woestijn telt 2x3 rijstroken, maar er liggen alleen wat militaire bases en olievelden aan. Er zijn geen echte aansluitingen, alleen zijwegen met een right in, right out-aansluiting, die verder de woestijn in leiden. Het grenscomplex is vrij groot, maar meestal is de grens met Irak gesloten voor verkeer.

Geschiedenis

De weg is waarschijnlijk in de jaren 80 aangelegd als verbinding van Kuwait City naar Basra, maar Koeweit en Irak waren geen goede buren, wat in 1990 tot een invasie van Koeweit door Irak leidde. De weg kwam in februari 1991 in het nieuws toen het Amerikaanse leger de terugtrekkende Iraakse konvooien bombardeerde. Circa 2.000 militaire voertuigen zijn hierbij vernietigd, allemaal Iraakse voertuigen. De weg kreeg toen de bijnaam "Highway of Death". De weg raakte bij de beschietingen ernstig beschadigd en is eind jaren 90 gerepareerd. In 2003 werd de weg gebruikt door de Amerikanen bij de invasie van Irak. De weg is van strategisch belang, maar wordt weinig door internationaal verkeer gebruikt omdat de grens met Irak veelal gesloten is.

Tussen 2013 en 2016 is Jahra Road in Kuwait City voorzien van viaducten, waardoor dit feitelijk een autosnelweg is geworden tussen het centrum en Doha Road in het westen van de stad over 19 kilometer.[1] Op 10 februari 2016 opende de eerste 4 kilometer viaducten. Op 22 november 2016 opende 5 kilometer viaducten tussen Suwaikh en Andalous.[2]

Externe links

Referenties

Flag of Kuwait.svg Hoofdwegen in Koeweit Flag of Kuwait.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 30Route 40Route 50Route 51Route 60Route 70Route 80

Jamal Abdul Nasser MotorwaySheikh Jaber Al Ahmed Al Sabah Causeway