Route 82 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 82
Begin Akureyri
Einde Ólafsfjörður
Lengte 88 km
Route

Dalvík

Ólafsfjörður

De Route 82 (IJslands: Þjóðvegur 82), genaamd Ólafsfjarðarvegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een verbinding vanaf nabij Akureyri via Ólafsfjörður naar de Route 76. De weg is 88 kilometer lang.

Routebeschrijving

De tunnel Múlagöng vlak voor Ólafsfjörður.

De weg voert over de oostkant en het binnenland van het schiereiland Tröllaskagi. De weg begint ten noordwesten van de stad Akureyri op de Route 1 en voert dan eerste een stuk noordwaarts langs de kustlijn en doet daar twee dorpen aan, Dalvík en Ólafsfjörður. Vlak voor deze plaats ligt de 3,4 kilometer lange tunnel Múlagöng. Vanaf Ólafsfjörður gaat doorgaand verkeer veelal verder via de Route 76, maar de Route 82 vormt een alternatieve route door de bergen in het binnenland. De weg voert over de 400 meter hoge bergpas Lágheiði en eindigt een eind verderop aan de noordwestkust van Tröllaskagi weer op de Route 76.

Geschiedenis

Voor 1966 was er geen doorgaande wegverbinding van Akureyri naar Ólafsfjörður. De weg eindigde ten noorden van Dalvík. Ólafsfjörður kon indertijd alleen vanaf het zuidwesten via de bergpas Lágheiði (locatie) bereikt worden. In 1966 opende een precaire kustweg rond een kaap ten oosten van Ólafsfjörður (locatie). Dit was echter een onveilige route en in december 1990 opende de 3,4 kilometer lange tunnel Múlagöng.

Nadien was de Route 76 van Ólafsfjörður over de bergpas Lágheiði nog de doorgaande weg naar het zuidwesten en ook naar het nabijgelegen dorp Siglufjarðarvegur. Dit veranderde in 2010 toen de tunnel Héðinsfjarðargöng opende en de Route 76 rechtstreeks met de Route 82 in Ólafsfjörður verbonden werd zonder over Lágheiði te hoeven. De route over Lágheiði verwerkt sindsdien vrijwel geen verkeer meer. Dit deel is ook onverhard gebleven en is geclassificeerd als een secundaire weg.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.700 voertuigen vanaf de Route 1 ten noordwesten van Akureyri, dalend naar 1.400 voertuigen tot Dalvík en 600 voertuigen verder tot aan Ólafsfjörður. Het deel van Ólafsfjörður tot de Route 76 aan de westkust wordt bijna niet meer gebruikt, met gemiddeld nog geen 20 voertuigen per dag.[1]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur