Route 83 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 83
Begin Route 1
Einde Grenivík
Lengte 32 km
Route

Svalbarðseyri

Grenivík

De Route 83 (IJslands: Þjóðvegur 83), genaamd Grenivíkurvegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land, vanaf nabij Akureyri naar Grenivík. De weg is 32 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 83 begint op een rotonde met de Route 1, vlak voor de tunnel Vaðlaheiðargöng. De weg voert dan noordwaarts op de oostoever van het fjord Eyjafjörður en gaat ten noorden van Svalbarðseyri over in de Route 84. De weg slaat hier af om nog verder noordwaarts langs de kust te lopen, waarbij de bergen naar het noorden toe steeds hoger worden. Er volgt een boogbrug over de rivier de Fnjóská. De weg slaat hier weer af en voert verder tot Grenivík, een kleine vissersplaats.

Geschiedenis

Het zuidelijk deel van de Route 83 was oorspronkelijk een onderdeel van de Route 1, voordat in 2018 de tunnel Vaðlaheiðargöng werd geopend en de Route 1 daardoor geleid werd. De oude route werd daarna de Route 83 en 84.

In 2000 opende de boogbrug over de rivier de Fnjóska.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.400 voertuigen tussen de Route 1 en Svalbarðseyri, dalend naar 800 voertuigen tot de Route 84 en 300 voertuigen verder naar Grenivík.[1]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur