Route 85 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 85
Begin Fossholl
Einde Kollur
Lengte 319 km
Route

Húsavík

Þórshöfn

Vopnafjörður

De Route 85 (IJslands: Þjóðvegur 85), genaamd Norðausturvegur (De Noordoostelijke Weg), is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een rondweg over de noordoostkant van het eiland, vanaf nabij Fossholl tot nabij de berg Kollur. De weg begint en eindigt op de Route 1. De Route 85 is 319 kilometer lang en is daarmee de op één na langste weg van IJsland.

Routebeschrijving

De Route 85 tussen Húsavík en Ásbyrgi.

De Route 85 verloopt vanaf de Route 1 ten westen van Fossholl tot de Route 1 bij de berg Kollur, ruim ten zuidwesten van de kustplaats Vopnafjörður. Er liggen drie dorpen op de route, verder voert de weg vooral langs afgelegen toeristenbestemmingen en enig agrarisch land. De weg verloopt grotendeels langs de kust, maar ligt deels ook landinwaarts. De route vormt de kustroute op de plek waar de Route 1 dieper landinwaarts door het noordoosten van IJsland verloopt. De weg kruist weinig andere verharde wegen. De hoogste bergpas is de 275 meter hoge Sandvíkurheiði.

Geschiedenis

De Route 85 ontsluit een gebied dat door de eigenlijke ringweg van IJsland (Route 1) gebypasst wordt. De Route 1 snijdt een groot deel van de kust in het noordoosten van IJsland af, waardoor de Route 85 deze rol speelt. Er is weinig bekend van de geschiedenis van de weg. In 2016 was de route nagenoeg volledig geasfalteerd. De weg voert niet over bijzondere bergpassen, niet door tunnels en heeft weinig bruggen. Er is een kleine hangbrug over de rivier Jökulsá á Fjöllum. De weg voert langs toeristische plekken zoals de canyon Ásbyrgi.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 600 voertuigen ten noorden van Fossholl, piekend op 4.400 voertuigen in Húsavík, een relatief druk punt. Elders rijdt amper verkeer, veelal niet meer dan 300 voertuigen per dag en op het noordoostelijkste deel zelfs minder dan 100 voertuigen per dag.[1]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur