Route 85 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saudi Arabia 85.svg
Saudi Arabia 85 map.png
Route 85
Begin Abu Hadriya
Einde Al Qurayyat
Lengte 1.270 km
Route

Centrum.svg Abu Hadriya Saudi Arabia 95.svg

Centrum.svg Naiyrah Saudi Arabia 75.svg

Centrum.svg Hafar Al-Batin Saudi Arabia 50.svg

Centrum.svg Arar Saudi Arabia 80.svg

Centrum.svg Al Qurayyat Saudi Arabia 65.svg

De Route 85 is een hoofdweg in Saudi-Arabië, gelegen in het uiterste noorden van het land. De weg vormt formeel een noord-zuid, maar feitelijk een oost-westroute vanaf de oostkust bij Abu Hadriya tot aan Al Qurayyat. Een groot deel van de route verloopt op korte afstand van de grens met Irak. Er liggen geen grote plaatsen op de route, maar de Route 85 is van significant doorgaand belang en is 1.270 kilometer lang. Nagenoeg de gehele route is een snelweg met 2x2 rijstroken.

Routebeschrijving

De Route 85 splitst bij Abu Hadriya van de kustroute Route 95 af en voert landinwaarts in noordwestelijke richting. De Route 85 is een snelweg met 2x2 rijstroken en voert door woestijngebied, zoals alle wegen in het land. Na ruim 50 kilometer passeert men langs de eerste plaats op de route, het stadje Naiyrah, waar men de Route 75 via een klaverblad kruist. Het eerste deel van de route voert op 80 tot 120 kilometer afstand van Koeweit, daarna langs de grens met Irak. Bij Hafar Al-Batin kruist men de Route 50. Daarna volgt een zeer uitgestrekt woestijngebied, met over honderden kilometers geen plaatsen van belang. De snelweg voert door het eenzame grensgebied tussen Irak en Saudi-Arabië. De grens met Irak ligt op z'n dichtst op 25 kilometer van de Route 85. Uiteindelijk bereikt men het stadje Arar, waar men de Route 80 kruist. Vanaf Arar buigt de weg geleidelijk af van een noordwestwaartse naar een westwaartse richting, en voert dan langs de grens van Jordanië, ditmaal op wat grotere afstand. Turaif is de laatste plaats op de route, waarna de Route 85 ten noorden van Al Qurayyat op de Route 65 aansluit, die vlak daarna de grens met Jordanië richting Amman oversteekt.

Geschiedenis

De Route 85 is van significant strategisch belang, zeker in de jaren 90, omdat het de enige doorgaande route langs de grens met Irak is. Tevens is de weg van belang voor internationaal verkeer, bijvoorbeeld van Turkije naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het deel tussen de kust en Arar is al langer van 2x2 rijstroken voorzien, het deel tussen Arar en het einde van de weg bij Al Qurayyat is recenter naar 2x2 rijstroken verbreed, circa 2006-2010.

Referenties


Flag of Saudi Arabia.svg Hoofdwegen in Saudi-Arabië Flag of Saudi Arabia.svg

Route 5Route 10Route 15Route 30Route 40Route 50Route 60Route 65Route 70Route 75Route 80Route 85Route 95