Route 87 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 87
Begin Reykjahlíð
Einde Húsavík
Lengte 42 km
Route

De Route 87 (IJslands: Þjóðvegur 87), genaamd Kísilvegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een noord-zuidroute in het noordoosten van het land, tussen Reykjahlíð en Húsavík. De weg is 42 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 87 begint op een kruising met de Route 1, ten noordwesten van het dorp Reykjahlíð. De weg verloopt in noordwestelijke richting over kale toendra, deels door gebieden met lage bergen. Er liggen geen plaatsen direct op de route. De weg eindigt ten zuiden van Húsavík op de Route 85.

Geschiedenis

De weg is in de jaren '60 verbeterd met vaste bruggen over rivieren en kwam in 1967 gereed als doorgaande wegverbinding voor een project in Reykjahlíð waarbij transport naar de haven van Húsavík nodig was. Indertijd was de weg nog wel volledig onverhard. De weg is in 2001-2003 al deels opgewaardeerd tot een weg waar 80 km/h gereden kan worden, met op trajecten nieuwe asfaltverharding.[1] De weg was in 2017 nog deels onverhard. In 2018 is een 11 kilometer lang deel verhard.[2] De route is als primaire weg geclassificeerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken veelal 250 tot 300 voertuigen van de weg gebruik.[3]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur