Route 8 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 8
Begin Adama
Einde Ferfer (SO)
Lengte 1.010 km
Route

Adama (Nazret)

Bekoji

Dodola

Robe

Raaso

Imi

Ferfer

Dit is een archiefpagina en wordt niet meer bijgewerkt!

De Route 8 was tot 2013 een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een oost-westroute in het zuiden en oosten van het land, vanaf Adama tot de grens met Somalië bij Ferfer. De route is 1.010 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 8 begint bij Adama (Nazret) op de Route 4 en wordt derhalve als radiale route van Addis Ababa gezien. De weg voert eerst zuidwaarts door de Eastern Rift Valley, op zo'n 1.600 meter hoogte. De eerste 180 kilometer zuidwaarts lopen parallel aan de Route 6. Er liggen geen grotere steden op de route van deze weg. Naar het oosten liggen bergen tot 4.000 meter hoogte. Bij Dodola kruist men de Route 40 en slaat de Route 8 naar het oosten af. De weg stijgt ten oosten van Dodola naar ruim 3.600 meter hoogte en is één van de hoogstgelegen wegen van Ethiopië. Oostelijk van dit gebergte daalt de weg af naar de dunbevolkte Ogaden, een steppe- en woestijngebied in het oosten van Ethiopië. Dit gebied is met 250 tot 500 meter veel lager gelegen. De afdaling is vrij geleidelijk. Uiteindelijk bereikt men de grens met Somalië bij Ferfer, waar ook de Route 30 uit Jijiga eindigt. Aan Somalische zijde gaat een ongenummerde weg verder naar Mogadishu.

De Route 8 is één van de weinige hoofdwegen in Ethiopië die significant onverhard is. In 2012 was alleen het noord-zuiddeel vanaf Adama (Nazret) tot Assela geasfalteerd. Ook is een deel in de Ogaden geasfalteerd, voornamelijk vanwege het strategische belang van Ethiopië om snel troepen te kunnen verplaatsen gezien eerdere conflicten met Somalië. De bergpas ten oosten van Dodola is onverhard.

Het is onduidelijk of de Route 8 bij Raaso eindigt, of op de grens met Somalië. Wegnummers worden in Ethiopië nauwelijks tot niet aangegeven.

Geschiedenis

De Route 8 is één van de minder belangrijke hoofdwegen van Ethiopië. In het gebied speelde eind jaren 70 de Ogaden-oorlog af, en daarna is een deel van de route in de Ogaden geasfalteerd om troepen sneller te kunnen verplaatsen, in de oorlog bleek namelijk dat Ethiopië slecht troepen kon verplaatsen vanwege het slechte wegennet in de Ogaden dat tijdens het regenseizoen onbegaanbaar bleek. Thans is Somalië een verzwakte staat zonder centrale overheid waardoor de kans op een herhaling van een grootschalig militair conflict klein is. Het stuk geasfalteerde route in de Ogaden is dan ook een overblijfsel van de koude oorlog, alhoewel de Route 8 één van twee routes van Addis Ababa naar Mogadishu is.

Sinds 2013 is de weg omgenummerd, het noordelijkste deel tussen Adama en Assela is als de A9 genummerd en het traject verder tot de grens met Somalië is als de B90 genummerd.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 3.700 voertuigen tussen Adama (Nazret) en Melkasa en 2.400 voertuigen verder tot Assela. Op het onverharde deel tot Dodola reden 400 voertuigen per etmaal.

Referenties


Hoofdwegen in Ethiopië

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa