Route 8 (Hong Kong)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HK8.svg
HK8 map.png
Route 8
Begin Sha Tin
Einde Hong Kong Int'l Airport
Lengte 33 km
Route

Knooppuntsymbool.svg HK9.svg

Afslagsymbool.svg1 Tai Wai

Afslagsymbool.svg1a Tai Po Road

Tunnel.svg Sha Tin Heights Tunnel (900 m)

Tunnel.svg Eagle's Nest Tunnel (2.100 m)

Knooppuntsymbool.svg1c HK7.svg

Knooppuntsymbool.svg2a HK3.svg

Afslagsymbool.svg2c Stonecutters Island

Brug.svg Stonecutters Bridge (1.596 m)

Afslagsymbool.svg3 Tsing Yi

Tunnel.svg Nam Wan Tunnel (1.200 m)

Knooppuntsymbool.svg4 HK3.svg

Brug.svg Tsing Ma Bridge (1.377 m)

Afslagsymbool.svg4c Ma Wan

Brug.svg Kap Shui Mun Bridge (750 m)

Afslagsymbool.svg5 Disneyland

Afslagsymbool.svg6 Siu Ho Bay Depot

Afslagsymbool.svg6a Tung Chung Town Centre

Afslagsymbool.svg6b Tung Chung North

Hong Kong International Airport

De Route 8 is een expressway in Hong Kong. De snelweg vormt een oost-westverbinding vanaf de New Territories via Kowloon naar het Hong Kong International Airport op Lantau Island. De snelweg omvat een aantal kunstwerken van wereldformaat en is in totaal 33 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 8 begint in de wijk Sha Tin in de New Territories, op een knooppunt met de Route 9. De snelweg telt 2x3 rijstroken en is in de New Territories over grote stukken overkapt nabij flatgebouwen. De snelweg verloopt dan via de Sha Tin Heights Tunnel en de langere Eagle's Nest Tunnel, tezamen bijna 3 kilometer lang met een tolstation tussen beide tunnelportalen gepropt. Men komt daarna kortstondig door het westen van Kowloon, waar men drie snelwegen kruist; de Route 3, Route 5 en Route 7. De zesstrooks snelweg bedient dan de containerhaven van Hong Kong en verloopt dan over de machtige Stonecutters Bridge, één van de grootste tuibruggen ter wereld. Men komt dan door de Nam Wan Tunnel, waarna men de Route 3 nogmaals kruist. Vervolgens komt men over de zesstrooks Tsing Ma Bridge, een enorme hangbrug. Men komt over een klein eilandje, waarna de Kap Shui Mun Bridge volgt, een kleinere tuibrug. De snelweg voert dan over Lantau Island en bedient Disneyland Hong Kong, waarna de Route 8 op de luchthaven van Hong Kong eindigt.

Geschiedenis

De Route 8 is één van de nieuwere snelwegen in Hong Kong. In de jaren 90 werd besloten dat de oude luchthaven in Kowloon vervangen moest worden door een nieuwe luchthaven die verder buiten de stad lag. Deze moest uiteraard ontsloten worden door weg en railinfrastructuur. De nieuwe luchthaven is in 1998 opengesteld op Lantau Island. Op 22 mei 1997 opende het westelijkste gedeelte van de Route 8, inclusief de Tsing Ma Bridge en de Kap Shui Mun Bridge. Tussen 2002 en 2008 werd het deel door de New Territories aangelegd, inclusief de twee tunnels die op 21 maart 2008 werden opengesteld. De Eagle's Nest Tunnel is één van de langste tunnels in Hong Kong. Op 20 december 2009 werd het middelste gedeelte ter hoogte van de containerhaven van Hong Kong opengesteld. Dit omvatte de nieuwe Stonecutters Bridge, één van de grootste tuibruggen ter wereld.

Kunstwerken

De Stonecutters Bridge.
De Tsing Ma Bridge.

Sha Tin Heights Tunnel

De Sha Tin Heights Tunnel is een korte, 900 meter lange tunnel tussen Sha Tin in de New Territories en Kowloon.

Eagle's Nest Tunnel

Direct na de Sha Tin Heights Tunnel volgt de 2.100 meter lange Eagle's Nest Tunnel, met een tolstation op het korte stuk tussen beide tunnels ingepropt. Beide tunnels zijn op 21 maart 2008 opengesteld. Er wordt een tol van HK$ 8 geheven.

Stonecutters Bridge

Zie ook Stonecutters Bridge.

De Stonecutters Bridge is een 1,6 kilometer lange tuibrug met een hoofdoverspanning van 1.018 meter. Bij de opening op 20 december 2009 was dit de op één na grootste tuibrug ter wereld. De brug is tolvrij.

Nam Wan Tunnel

De Nam Wan Tunnel ligt ten westen van de Stonecutters Bridge en is 1.200 meter lang en is op 20 december 2009 opengesteld.

Tsing Ma Bridge

Zie ook Tsing Ma Bridge.

De Tsing Ma Bridge is een indrukwekkende hangbrug met een hoofdoverspanning van 1.377 meter. Bij opening was het 's werelds 2e langste hangbrug, in 2011 de 7e langste. De brug heeft twee dekken; 6 rijstroken voor wegverkeer en twee spoorlijnen. Dit is de grootste overspanning in zijn type.

Kap Shui Mun Bridge

Zie ook Kap Shui Mun Bridge.

De Kap Shui Mun Bridge is een wat kleinere tuibrug met een hoofdoverspanning van 430 meter. Bij opening was het de langste tuibrug die zowel wegverkeer als railverkeer verwerkte, maar is sindsdien ingehaald door de Øresundbrug tussen Denemarken en Zweden.

Referenties


Expressways in Hong Kong

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 10