Route 8 (Myanmar)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Myanmar 8.svg
Myanmar Highway 8 map.png
Route 8
Begin Hpa Yar Gyi
Einde Myeik
Lengte 760 km
Route

Centrum.svg Hpa Yar Gyi Myanmar 1.svg

Centrum.svg Kyaikhto

Centrum.svg Thaton

Centrum.svg Mawlamyine

Centrum.svg Ye

Centrum.svg Dawei

Centrum.svg Tapo

Centrum.svg Myeik

De Route 8 is een hoofdweg in Myanmar. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Hpa Yar Gyi (nabij Yangon) tot aan Myeik, langs de westkust van zuid-Myanmar. De Route 8 is circa 760 kilometer lang.

Routebeschrijving

In het plaatsje Hpa Yar Gyi begint de Route 8 op een kruising met de Route 1, circa 90 kilometer ten noordoosten van Yangon. De weg loopt rond de Golf van Martaban en buigt naar het zuiden af. In Thaton splitst de Route 85 af, die naar het midden van Thailand loopt. Zuidelijker loopt de Route 8 over de smalle strook land tussen de Thaise grens en de Indische Oceaan. In Mawlamyine steekt men de Thanlwin Bridge over, de langste brug van Myanmar. Zuidelijker voert de Route 8 overwegend door vlak kustgebied, dat wel vaak dichtbebost is. Men passeert langs Dawei, waarna men uiteindelijk in Myeik uitkomt, de zuidelijkste grotere plaats van Myanmar. Vanaf Myeik naar het zuidpuntje van Myanmar is dan nog hemelsbreed 270 kilometer.

Geschiedenis

De Route 8 is van oudsher een vrij belangrijke en strategische weg langs de westkust van zuid-Myanmar. Het noordelijke deel tot Thaton is van belang voor internationaal verkeer naar Thailand, zuidelijker zijn geen belangrijke grensovergangen. Op 18 april 2005 opende de Thanlwin Bridge in Mawlamyine voor het verkeer, de langste brug van Myanmar. De route is volledig geasfalteerd.

Referenties


Flag of Myanmar.svgHoofdwegen in Myanmar Flag of Myanmar.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8

Yangon - Mandalay Expressway