Route 92 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 92
Begin Reyðarfjörður
Einde Neskaupstaður
Lengte 37 km
Route

Reyðarfjörður

Eskifjörður

Neskaupstaður

De Route 92 (IJslands: Þjóðvegur 92), genaamd Norðfjarðarvegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een oost-westverbinding in het oostelijk fjordengebied, van Reyðarfjörður naar Neskaupstaður. De Route 92 is 37 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 92 bij Reyðarfjörður.

De Route 92 begint op een kruising met de Route 1 bij het dorp Reyðarfjörður. De weg voert langs het gelijknamige fjord Reyðarfjörður, waar ook een grote aluminiumfabriek aan gelegen is. Na het dorp Eskifjörður volgt de 7,5 kilometer lange tunnel Norðfjarðargöng door een bijna 1.000 meter hoog gebergte naar de oostkant, waar de weg door een vallei naar de vissersplaats Neskaupstaður, het eindpunt van de weg.

Geschiedenis

Neskaupstaður is de op twee na grootste plaats op het oosten van IJsland. De plaats was tot 1949 alleen per boot bereikbaar. Er is toen een weg door de bergen aangelegd. In 1977 werd deze bergroute verbeterd met de bouw van de 640 meter lange tunnel Oddsskarðsgöng. Tussen 2004 en 2007 is ten oosten van Reyðarfjörður een grote aluminiumfabriek door Alcoa aangelegd, die de werkgelegenheid in de fjordenregio verbeterde.

De bereikbaarheid tussen Eskifjörður en Neskaupstaður werd in 2017 enorm verbeterd met de opening van Norðfjarðargöng, een 7,5 kilometer lange basistunnel die bijna op zeeniveau door het gebergte gaat. Hierna werd de oude tunnel onder de bergpas gesloten.

Oorspronkelijk was de Route 92 een stuk langer en begon in Egilsstaðir, de primaire plaats van Oost-IJsland. In 2017 is de wegnummering aangepast waarbij de Route 1 werd verplaatst van een onverharde bergpas door het binnenland naar de oostelijker gelegen Route 92. De Route 92 werd daarmee ingekort van 67 naar 37 kilometer.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.500 tot 1.900 voertuigen tussen Reyðarfjörður en Eskifjörður en 700 tot 900 voertuigen verder tot aan Neskaupstaður.[2]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur