Route 93 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 93
Begin Egilsstaðir
Einde Seyðisfjörður
Lengte 27 km
Route

Egilsstaðir

Seyðisfjörður

De Route 93 (IJslands: Þjóðvegur 93), genaamd Seyðisfjarðarvegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een oost-westverbinding op het oosten van het eiland, van Egilsstaðir naar Seyðisfjörður. De weg is 27 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het einde van Route 93 in Seyðisfjörður.

De Route 93 begint in Egilsstaðir, de primaire plaats van Oost-IJsland. De weg begint hier op de Route 1 en sluit ook op de Route 94 aan. De weg verloopt oostwaarts de bergen in en voert over de 620 meter hoge bergpas Fjarðarheiði. De weg daalt dan af naar de havenplaats Seyðisfjörður, waar een veerdienst naar Europa is.

Geschiedenis

Seyðisfjörður is van oudsher een belangrijk punt in de verbindingen tussen IJsland en Europa. In 1906 kwam de telegraaflijn uit Europa hier aan. Seyðisfjörður was tijdens de Tweede Wereldoorlog een basis van de Amerikanen en Britten. Er is in Seyðisfjörður de enige veerdienst tussen IJsland en Europa, via de Faeroër naar Denemarken.

De weg over de bergpas Fjarðarheiði wordt al sinds begin 20e eeuw bereden. In de periode 1996-2002 zijn drie bruggen op de route vervangen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 600 tot 700 voertuigen van de Route 93 gebruik.[1]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur