Route 95 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saudi Arabia 95.svg
Saudi Arabia 95 map.png
Route 95
Begin Alkwifriah (UAE)
Einde Khafji (KWT)
Lengte 700 km
Route

Flag of the United Arab Emirates.svg E11 UAE.png

Centrum.svg Alkwifriah Saudi Arabia 10.svg

Centrum.svg Al Hofuf Saudi Arabia 75.svg

Centrum.svg Damman Saudi Arabia 40.svg

Centrum.svg Jubail

Centrum.svg Abu Hadriyah Saudi Arabia 85.svg

Centrum.svg Khafji

Flag of Kuwait.svg Kuwait 40.svg

De Route 95 is een hoofdweg en autosnelweg in Saudi-Arabië, gelegen in het oosten van het land. De exacte route van de weg is onduidelijk, volgens sommige kaarten verloopt de snelweg vanaf de King Fahd Causeway op de grens met Bahrain tot Khafji, andere kaarten laten de weg op de grens met de Verenigde Arabische Emiraten beginnen. De eerste route zou 350 kilometer lang zijn, de tweede het dubbele.

Routebeschrijving

Zuidelijke optie

De weg begint samen met de Route 10 bij Alkwifriah op de grens met de Verenigde Arabische Emiraten, waar aan de VAE-zijde de E11 verder gaat naar Abu Dhabi en Dubai. De Route 95 is hier een snelweg met 2x2 rijstroken en voert noordwestwaarts, een stukje langs de Perzische Golf, en daarna ten zuiden van Qatar langs. Twee zijwegen geven toegang naar Qater, in de richting Doha. De snelweg loopt dan naar Al Hofuf.

Tussen Al Hofuf en Damman is een directe route als snelweg, maar de Route 95 als kustroute ontbreekt hier.

Bahrain - Koeweit

De tweede optie laat de Route 95 op de King Fahd Causeway op de grens met Bahrain beginnen. De King Fahd Causeway is een lange causeway over de Perzische golf naar de eilandnatie Bahrain. De snelweg vormt daarna de bypass van de havensteden Damman, Al-Manamah en Khobar. De snelweg telt 2x3 tot 2x4 rijstroken en kruist de Route 40 uit Riyadh. De snelweg voert dan langs de Perzische Golf noordwaarts, met 2x3 rijstroken buiten het stedelijk gebied. Bij Abu Hadriyah slaat de Route 85 af naar het noordwesten van het land. De snelweg telt daarna 2x2 rijstroken en voert tot aan de grens met Koeweit bij Khafji. Aan Koeweitse zijde gaat de Route 40 verder naar Kuwait City.

Geschiedenis

De King Fahd Causeway is op 12 november 1986 opengesteld voor het verkeer. De snelweg rond Damman is wellicht iets ouder. De snelweg is daarna in de jaren 80 waarschijnlijk verlengd naar de grens met Koeweit. Andere openingsdata zijn niet bekend.

In 2015 is een nieuwe verbinding tussen Saudi-Arabië en Oman opengesteld, inclusief een grote nieuwe grensovergang. Hiervan is 247 kilometer nieuw aangelegd in 2014 en 2015.[1] De formele ingebruikname was echter pas in december 2018.[2]

Referenties

Flag of Saudi Arabia.svg Hoofdwegen in Saudi-Arabië Flag of Saudi Arabia.svg

Route 5Route 10Route 15Route 30Route 40Route 50Route 60Route 65Route 70Route 75Route 80Route 85Route 95