Route 9 (Estland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EST-9.png
EST route 9.png
Põhimaantee 9
Begin Tallinn
Einde Rohuküla
Lengte 81 km
Route

Knooppuntsymbool.svg EST-4.svg → Tallinn / Pärnu

Junction.svg Risti

Junction.svg EST-10.svg → Kuressaare

Centrum.svg Haapsalu

Junction.svg Rohuküla

De Põhimaantee 9 is een hoofdweg in Estland. De weg vormt een oost-westroute vanaf de Route 4 even ten zuiden van Tallinn via Haapsalu naar de havens van Rohuküla. De weg is 81 kilometer lang.

Routebeschrijving

Even ten zuiden van Tallinn takt de Route 9 via een ongelijkvloerse aansluiting af van de Route 4, de noord-zuidroute vanaf Tallinn naar Pärnu en Riga. De weg telt 1x2 rijstroken en loopt door overwegend bebost gebied, zonder veel hoogteverschillen. Plaatsen liggen er amper aan de weg. In de buurt van Risti takt de Route 10 af richting Kuressaare. De weg loopt dan naar Haapsalu, een klein stadje met 12.000 inwoners aan de westkust van Estland. De Route 9 loopt nog iets verder, tot de haven van Rohoküla. Vanaf hier vertrekt een veerdienst naar Helterma op het eiland Hiiumaa.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de A-206 genummerd.

Voor 1984 zijn al enkele kleine tracéverleggingen uitgevoerd, zoals ter hoogte van Laitse, Risti en Palivere. De ongelijkvloerse aansluiting op de Route 4 bij Ääsmäe is vermoedelijk circa 1983-1984 aangelegd.

Toekomst

Plannen om de Route 9 naar het eiland Hiiumaa te verlengen zijn er nog niet, alhoewel het idee van tijd tot tijd komt bovendrijven. De directe afstand over zee is 22 kilometer, maar via het eiland Vormsi zouden twee kortere bruggen van 3 en 9 kilometer ook mogelijk zijn. Hiiumaa ligt mede door het ontbreken van een brug naar het vasteland ook vrij geïsoleerd van de rest van Estland.

De route via de veerdienst duurt 90 minuten en gaat 10 maal per dag.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 8.100 voertuigen net na de splitsing met de Route 4, dalend naar 3.600 voertuigen halverwege de route, daarna weer stijgend naar 5.900 voertuigen bij Haapsalu.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Estland

EST-1.svg EST-2.svg EST-3.svg EST-4.svg EST-5.svg EST-6.svg EST-7.svg EST-8.svg EST-9.svg EST-10.svg EST-11.svg EST-92.svg