Motorway 9 (Thailand)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 9 (Thailand))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thailand 9.png
Thailand Route 9 map.png
Motorway 9
Begin Bangkok
Einde Bangkok
Lengte 171 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Highway 1 → Chiang Mai / Vientiane

Afslagsymbool.svg Industrie

Afslagsymbool.svg Khlong Luang

Afslagsymbool.svg Prachathipat

Afslagsymbool.svg Lat Sawai

Knooppuntsymbool.svg Chalong Rat Expressway → Bangkok

Afslagsymbool.svg Khan Na Yao

Afslagsymbool.svg Bueng Khum

Afslagsymbool.svg Saphan Sung

Knooppuntsymbool.svg Highway 7 → Bangkok / Chonburi

Afslagsymbool.svg Prawet

Knooppuntsymbool.svg Highway 34 → Bangkok / Chonburi

Afslagsymbool.svg Thepharak

Afslagsymbool.svg Bang Mueang

Afslagsymbool.svg Bang Mueang Mai

Knooppuntsymbool.svg Industrial Ring Road → Bangkok

Afslagsymbool.svg Bang Khru

Knooppuntsymbool.svg Highway 35 → Bangkok / Petchaburi

Afslagsymbool.svg Bang Son

Afslagsymbool.svg Bang Khae

Afslagsymbool.svg Bang Khae Nuea

Knooppuntsymbool.svg Highway 338 → Bangkok / Nakhon Pathom

Knooppuntsymbool.svg Bang Sue - Taling Chan Expressway

Knooppuntsymbool.svg Nakhon Industrial Road → Bangkok

Afslagsymbool.svg Bang Rak Patthana

Afslagsymbool.svg Bang Bua Thong

Afslagsymbool.svg Khu Bang Luang

Afslagsymbool.svg Bang Toei

Knooppuntsymbool.svg Highway 31 → Bangkok

Afslagsymbool.svg Bang Krasan

Knooppuntsymbool.svg Highway 1 → Bangkok

De Motorway 9 of Bangkok Ring Road (Thai: ถนนกาญจนาภิเษก, Kanchanaphisek Road), deels expressway en deels motorway, is een autosnelweg in Thailand. De autosnelweg vormt een volledige ring om de hoofdstad Bangkok en is 171 kilometer lang. De autosnelweg is ovaalvorming en gerekt in de noord-zuidrichting. De autosnelweg verbindt alle radiale wegen van Bangkok en diverse radiale snelwegen en stedelijke snelwegen Bangkok in, en heeft daarmee een belangrijke verdeelfunctie in centraal Thailand. Grote delen van de Motorway 9 hebben frontage roads die soms even breed zijn als de snelweg, waardoor er op sommige stukken 14 of 16 rijstroken liggen.

Routebeschrijving

De Motorway 9 begint ten noorden van de stad, bij een knooppunt met de Highway 1, de snelweg die vanaf Bangkok richting Chiang Mai loopt en ook aansluiting geeft richting Vientiane. Het noordelijk deel loopt eerst door platteland, en telt ook slechts 2x2 rijstroken. De snelweg loopt naar het zuiden, langs de oostkant van de stad en kent frontage roads. Vanwege deze Frontage Roads zijn de knooppunten erg complex met talloze fly-overs. Ook reguliere aansluitingen zijn vaak knooppuntachtig vormgegeven. Men komt pas na een kilometer of 30 in bebouwd gebied, waarbij de Chalong Rat Expressway aftakt en richting het centrum van Bangkok loopt. Zuidelijker beginnen zich al enkele suburbane ontwikkelingen langs de snelweg voor te doen. Men kruist de Highway 304 via een ingewikkeld knooppunt, alhoewel de 304 op zich geen snelweg is. De snelweg verbreed hier van 2x2 naar 2x4 rijstroken.

Ten oosten van Bangkok kruist men de Highway 7, de tolsnelweg vanaf Bangkok naar Chonbury en Pattaya in het zuidoosten. De snelweg loopt hier niet ver langs het vliegveld van Bangkok. De snelweg telt hierna 2x5 rijstroken met Frontage Roads. Ten zuidoosten van de stad kruist men de Highway 34, de snelweg die parallel aan de Highway 7 naar Chonburi loopt. Hierna versmalt de snelweg weer naar 2x3 rijstroken en buigt deze naar het westen af.

Men komt dan door een stuk stedelijker gebied langs de zuidkant van Bangkok. Alhoewel Bangkok aan de golf van Thailand ligt, ligt de stad niet direct aan zee. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en loopt over een groot viaduct. Aan de zuidkant van de stad mondt de Industrial Ring Road uit het centrum op de Motorway 9 uit. Hierna steekt Chao Praya rivier over via een indrukwekkende tuibrug. De snelweg telt dan 2x4 rijstroken en loopt tijdelijk door het platteland, dat snel opgeslokt wordt door de suburbane ontwikkelingen van Bangkok. De snelweg buigt dan naar het noorden af, en aan de zuidwestkant van Bangkok kruist men de Highway 35, een snelweg naar Phetchaburi en Phuket in het diepe zuiden van Thailand. De snelweg telt dan 2x3 rijstroken met parallelbanen en kruist de Highway 4, een meerstrooks hoofdweg van Bangkok naar Nakhon Pathom en later Ratchaburi.

Het parallelsysteem aan de westkant van Bangkok telt 12 rijstroken en men kruist aan de westkant van de stad de Highway 338, een oost-westsnelweg naar Nakhon Pathom. In dit voormalig plattelandsgebied worden veel nieuwe woonwijken gebouwd met vrijstaande huizen. Ten noordwesten van de stad takt de Highway 340 af, een meerstrooksweg naar Suphan Buri. Hierna loopt de Motorway 9 weer door voornamelijk platteland aan de noordzijde van Bangkok. De snelweg versmalt hier ook weer naar 2x2 rijstroken en steekt opnieuw de Chao Praya rivier over. Aan de noordkant van Bangkok eindigt de Highway 31 uit het centrum van Bangkok op de Motorway 9. De snelweg buigt dan naar het oosten af, en mondt weer op de Highway 1 uit bij het beginpunt.

Geschiedenis

De huidige snelweg ontstond voornamelijk door het verbreden van een bestaande 2x2 ringweg om Bangkok, die op sommige trajecten drastisch verbreed is, van 4 naar 12 tot 14 rijstroken. Langs bijna de gehele snelweg liggen parallelbanen, ook wel frontage roads. In 2007 werd de zuidelijke brug over de rivier de Chao Praya opengesteld, waarmee de snelweg voltooid was.

Tol

Oorspronkelijk was alleen het oostelijk deel van de Motorway 9 een tolweg. Sinds 1 juli 2018 moet verkeer op het zuidelijk deel ook tol betalen.[1]

Referenties

Flag of Thailand.svg Expressways en motorways in Thailand Flag of Thailand.svg

Highway 1Highway 3Motorway 6Motorway 7Motorway 9 - Ring BangkokHighway 31Highway 35Motorway 81Motorway 82Highway 338

Bang Na ExpresswayBang Sue - Taling Chan ExpresswayChalong Rat ExpresswayNakhon ExpresswaySirat ExpresswayUttaraphimuk Elevated Tollway (Don Mueang Tollway)

Flag of Thailand.svg National Highways in Thailand Flag of Thailand.svg

12346791112212223243132333435363738414243448182