Route de la Baie James

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Route de la Baie James map.png
Route de la Baie James
Begin Matagami
Einde Radisson
Lengte 620 km
Route

Centrum.svg Matagami Qc109.png

Junction.svg Route du Nord

Tankstation.svg Relais routier du km 381

Junction.svg Trans-Taiga Road

Centrum.svg Radisson

De Route de la Baie James (Engels: James Bay Road) is een afgelegen hoofdweg in de Canadese provincie Québec. De weg verloopt vanaf Matagami tot Radisson en is 620 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het beginpunt van de Route de la Baie James.

Bij het dorp Matagami gaat de Route 109 uit Amos over in de ongenummerde Route de la Baie James. De geasfalteerde weg verloopt door afgelegen wildernis, op de 620 kilometer tussen Matagami en Radisson zijn geen andere plaatsen. 381 kilometer ten noorden van Matagami is een tankstation, het enige op de route tussen begin- en eindpunt. De weg voert door ongerepte wildernis, met lage heuvels, dichte bossen, toendra, taiga en meren. De weg kruist diverse rivieren die naar de James Bay stromen. Ten zuiden van Radisson slaat de Trans-Taiga Road naar het oosten af. De weg eindigt in het dorp Radisson, op 53.47 graden noorderbreedte.

Geschiedenis

Afstanden op de Route de la Baie James.

De weg is tussen 1971 en 1974 aangelegd om stuwdammen in de regio James Bay aan te leggen. Zijwegen zijn later aangelegd, dit zijn veelal gravelwegen. Alleen de zijtak naar Chisasibi is verhard. De weg was oorspronkelijk genummerd als de Route 109, maar is in 2002 gedeclasseerd en overgedragen aan de gemeente Baie-James. In 2017 werd $ 265 miljoen vrijgemaakt om de weg te repareren en moderniseren.[1][2]

Referenties