Route départementale

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route departementale)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De D417 over de Col de la Schlucht in de Vosges.
De D902 op de Col du Galibier.

Een route départementale (afkorting: RD of D) is een wegklasse in Frankrijk, die onder het beheer van de departementen vallen. Ze hebben meestal een regionaal of lokaal belang, en incidenteel een nationaal belang. Ze vormen een groot deel van het Franse wegennet. Het netwerk besloeg in 2010 380.349 kilometer.

Geschiedenis

Het netwerk van routes départementales is op 7 januari 1813 ontstaan. Het netwerk was destijds 32.077 kilometer lang, waarvan nog geen 30% verhard was. Het huidige netwerk van routes depártementales is in 1938 ontstaan, toen de voiries secondaires opgingen in het netwerk van routes départementales. In 1973 is 53.000 kilometer route nationale overgedragen aan de departementen. In 2006 is nog eens 20.000 kilometer RN overgedragen naar de departementen, zodat het netwerk op 31 december 2008 377.984 kilometer lang was. Het grootste aantal route départementales liggen in het departement Manche, met 7.762 kilometer. Het kleinste aantal ligt in het departement Seine-St. Denis, namelijk 342 kilometer. In het departement Paris liggen geen route départementales.

Netwerk

De routes départementales vormen regionale verbindingswegen tussen de woonkernen van de departementen. De verkeersintensiteiten zijn doorgaans niet al te hoog, behalve in stedelijke gebieden, waar sommige routes départementales als voie expresse, feitelijk autosnelweg, zijn uitgebouwd. Sinds de overdracht van tienduizenden kilometers route nationales naar de departementen, zijn sommige belangrijke wegen in het beheer van het departement gekomen. Dit betreffen veelal voormalige route nationales die parallel aan autoroutes lopen.

Het netwerk van routes départementales is zeer dicht, hierdoor beschikt Frankrijk over een zeer uitgebreid wegennet. Zelfs in dunbevolkte gebieden is een dicht netwerk van wegen aanwezig. Routes départementales variëren van brede wegen waar 90 km/h of zelfs 110 km/h gereden mag worden, tot bochtige bergwegen die amper breed genoeg zijn voor verkeer om elkaar te passeren.

Nummering

Routes départementales hebben een wegnummer 1 tot 4 cijfers en worden per departement weer opnieuw genummerd. De hoogte van het nummer zegt zeer weinig over de belangrijkheid. In veel departementen zijn 3- en 4-cijferige route départementales ex- route nationales, met dus een significante verkeersfunctie.

Referenties