Route du Nord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Route du Nord map.png
Route du Nord
Begin Chibougamau
Einde James Bay Road
Lengte 407 km
Route

Centrum.svg Chibougamou Qc167.png

Centrum.svg Nemaska

Junction.svg Route de la Baie James

De Route du Nord of North Road is een gravelweg in de Canadese provincie Québec. De afgelegen route voert door wildernis vanaf Chibougamau tot aan de James Bay Road. De Route du Nord is 407 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route du Nord begint in het dorp Chibougamau, eindpunt van Route 167 vanuit Saguenay. De gravelweg voert noordwaarts door vrijwel onbewoonde wildernis. Behalve beginpunt Chibougamau liggen er geen andere plaatsen op de route, al is er bij kilometer 299 een zijweg naar het dorp Nemaska, dat ongeveer 10 km van de Route du Nord ligt. Het grootste deel van de route voert noordwaarts, maar de laatste 140 kilometer verloopt westwaarts tot aan de James Bay Road.

Geschiedenis

De weg is aangelegd voor de bosbouw en enkele stuwdammen van Hydro-Québec. Er zijn weinig voorzieningen; er is een klein 'Relais Routier' bij kilometer 291 waar brandstof te krijgen is en waar ook een restaurant zit, en ook in Nemaska zijn enkele voorzieningen, waaronder een tankstation, restaurant, slaapgelegenheid en winkel.

In Europese context loopt de weg niet zo ver noordelijk. Het noordelijkste deel loopt op 51 graden noorderbreedte, vergelijkbaar met Eindhoven.

Referenties