Route métropolitaine

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een route métropolitaine is een wegklasse in Frankrijk, oorspronkelijk alleen in de regio Nice.

Wegnummering

De route métropolitaines hebben een blauw wegnummerschild met witte letters. De nummering heeft de prefix "M". De nummering is gebaseerd op die van de voormalige routes départementales, waarvan sommigen weer gebaseerd waren op de voormalige routes nationales. Zo is de M6202 gebaseerd op de D6202, die weer gebaseerd is op de historische N202.

Wegbeheer

De routes métropolitaines worden beheerd door de métropoles, een samenwerkingsverband van gemeenten in grootstedelijke regio's. De eerste metropoolregio was Nice-Côte d'Azur in 2011, gevolgd door meerdere andere steden in de periode 2015-2016. De M-nummers verschenen veelal pas later op de bewegwijzering. De métropoles hebben hierbij het wegbeheer overgenomen van de departementen, maar de wegnummering is veelal hetzelfde gebleven. Het wegbeheer van de routes métropolitaines strekt zich uit tot in de hele administratieve regio en dus dus ook (ver) buiten het eigenlijke stedelijk gebied.

Geschiedenis

De routes métropolitaines zijn per 1 januari 2012 ingevoerd.[1] De routes zijn alleen in en rond Nice ingevoerd (binnen 10-15 kilometer van de stad) en niet in het gehele departement Alpes-Maritimes. De wegnummering is ingevoerd door de Métropole Nice Côte d'Azur, een gemeentelijk samenwerkingsverband.

Op 20 oktober 2018 opende de rondweg van het plaatsje Castries, dat genummerd is als de M610, de eerste route métropolitaine van Montpellier.[2][3] Op 6 december 2020 opende de zuidwestelijke rondweg van Strasbourg, de N353, die ook als de M353 bewegwijzerd is. Ook de N83 bij Strasbourg is sindsdien als de M83 genummerd.[4]

Referenties