Hauptstrasse

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route principale)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Hauptstrasse is een wegklasse in Zwitserland en Liechtenstein.[1] De Hauptstrassen in Zwitserland kunnen in het beheer van de federale overheid (Bund), kantons en de gemeenten zijn. De Hauptstrassen zijn genummerd, waarvan alleen de belangrijkste op de bewegwijzering worden aangegeven. Vanwege het dichte netwerk van Autobahnen in Zwitserland hebben weinig Hauptstrassen een doorgaand belang.

Etymologie

Een Hauptstrasse wordt nooit als Hauptstraße geschreven, omdat de eszett (ß) in Zwitserland niet gebruikt wordt. In het Frans heten ze route principale, in het Italiaans strada principala en in het Reto-Romaans via chantunala.

Geschiedenis

In 1912 werd de eerste wegnummering ingevoerd door de Société Suisse pour le Numérotage des Routes (SSNR). Alhoewel de wegnummering later grotendeels is aangepast, hebben enkele routes nog steeds hun basis op de oorspronkelijke nummering van 1912, zoals de H1 en H2.

De nummering van de Nationalstrassen, die later uitgebouwd werden tot Autobahnen of Autostrassen, is in 1960 gecreëerd. Vermoedelijk vielen beide systemen daarvoor samen en zijn Nationalstrassen na de aanleg van de snelweg hernoemd naar Hauptstrassen op plekken waar de oude route nog bestond. Het is niet ondenkbaar dat de Hauptstrasse 1 voor de realisatie van de A1 een Nationalstrasse was. In 1975 is het systeem hernummerd waarbij aan een aantal hogere nummers een lager nummer is gegeven (30 of lager, dus bewegwijzerd). Het aantal aangegeven wegnummers was in de jaren '70 beduidend groter dan tegenwoordig.

Nummering

De Hauptstrassen 1 t/m 30 worden bewegwijzerd. De Hauptstrassen met een hoger nummer worden veelal niet bewegwijzerd. De Hauptstrassen kunnen geclassificeerd zijn als een Talstrasse (T) of Jurastrasse (J) of Alpenstrasse (A). De meeste Hauptstrassen hebben een nummer dat min of meer parallel aan de Autobahn met hetzelfde nummer loopt. Hauptstrassen hebben 1, 2 of 3-cijferige nummers, waarvan de nummers boven de 500 alleen toegankelijk zijn voor voertuigen minder dan 2,3 meter breed.[2] Sommige Hauptstrassen hebben ook delen die een apart kantonaal wegnummer hebben. De wegnummering loopt tot in Liechtenstein, maar wordt daar niet aangegeven.

Bewegwijzering

Hauptstrassen worden bewegwijzerd met blauwe wegwijzers met witte letters. Wegnummers worden met een blauw schildje aangegeven en zijn dus vergelijkbaar met het bord waarop ze staan, dit in tegenstelling van de nummers van de Nationalstrassen (Autobahnen en Autostrassen).

Lijst

Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg


Referenties