Rovinieta

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het rovinieta is het tolsysteem van Roemenië.[1][2] Het bestaat uit een e-vignette dat benodigd is voor alle A- en DN-wegen, de Autostradă en de Drum Naţional.[3]

Systeem

Het Rovinieta-systeem dient ter financiering van de Roemeense hoofdwegen en autosnelwegen. Voor autosnelwegen hoeft vooralsnog niet apart tol te worden betaald. Men kan het e-vignet bij tankstations verkrijgen, waarbij het kenteken in het systeem ingevoerd wordt en men een betalingsbewijs ontvangt. Het vignet kan ook via internet gekocht worden. Het vignet wordt door een toenemend aantal kentekenherkenningscamera's langs de Roemeense hoofdwegen gehandhaafd. Het systeem is hiermee vrijwel identiek aan de Matrica in Hongarije.

Men kan het vignet bij postkantoren, de wegenautoriteit CNADNR en bekende tankstations zoals MOL, OMV, Petrom en Rompetrol verkrijgen. Het handigste is om het tolvignet online aan te schaffen. Er zijn meerdere verkopers geautoriseerd door de wegbeheerder CNAIR die het vignet online mogen verkopen.

Kosten

De kosten zijn als volgt.[4]

Categorie: 1-dag 7-dagen 30 dagen 90 dagen jaar
Personenauto - € 3 € 7 € 13 € 28
Zware vrachtwagen € 11 € 55 € 121 € 345 € 1.210

Geschiedenis

Het systeem is omstreeks 2007 ingevoerd en de eerste jaren was er sprake van een fysiek vignet dat op de voorruit bevestigd moest worden. In navolging van het matrica in Hongarije is het vignet elektronisch gemaakt in oktober 2010.

Tolwegen buiten het vignet

Voor bruggen over de Donau moet apart tol betaald worden, die vallen niet onder het vignet. Dit betreft de brug van de A2 bij Feteşti,[5] de brug van de DN5 bij Giurgiu en de Vidin - Calafat Bridge van de DN56.

Referenties

Vignetten in Europa

BulgarijeDuitslandHongarijeMoldaviëOostenrijkPolenRoemeniëSloveniëSlowakijeTsjechiëWit-RuslandZwitserland