Royal Gorge Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Royal Gorge Bridge
Overspant Arkansas River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 380 meter
Hoofdoverspanning 270 meter
Hoogte brugdek 291 meter
Openstelling 11-1929
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Royal Gorge Bridge is een hangbrug in de Verenigde Staten, gelegen nabij Cañon City in Colorado. Het is vooral een toeristische attractie.

Kenmerken

De Royal Gorge Bridge overspant de kloof van de Arkansas River ten westen van Cañon City. De brug is 380 meter lang, met een hoofdoverspanning van 270 meter. Het brugdek ligt maximaal 291 meter boven het dal en is de hoogste brug van de Verenigde Staten. Het brugdek bestaat uit houten planken en is 5,5 meter breed. Over de brug loopt de County Road 3A, een secundaire weg. De brug is vooral een toeristische attractie. Gemotoriseerd verkeer is toegestaan.

Geschiedenis

De brug is in 5 maanden tijd tussen juni en oktober 1929 aangelegd. Het doel van de brug was een toeristische attractie te creëren. De aanleg kostte $ 350.000,-. Het was een tolweg, en de brug werd opgenomen in het National Register of Historic Places (NRHP) in 1983. In dat jaar is de brug ook gerenoveerd. In 2013 verwoestte een bosbrand een groot deel van het gebied en de gebouwen rond de brug, maar de brug bleef intact.

Record

De brug was bij openstelling de hoogste van de wereld (gemeten van dal tot brugdek) en bleef de hoogste ter wereld tot 2001, toen in China de Liuguanghe Bridge opende. De brug is sindsdien nog wel de hoogste van de Verenigde Staten.

Zie ook

Referenties