Rozenoordbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rozenoordbrug
NLA010.svg
Rozenoordbrug.jpg
Overspant Amstel
Rijstroken 2x4
Totale lengte 239,8 / 264,9 meter
Hoofdoverspanning ~75 meter
Hoogte brugdek 6,2 meter
Openstelling 07-07-1981 / 1989
Verkeersintensiteit 220.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Rozenoordbrug is een set liggerbruggen gelegen in de autosnelweg A10, de ringweg van Amsterdam. Ze kruist de rivier de Amstel en een watertje wat bij het Amstelpark behoort. Verder loopt er een fietspad op de westoever van de Amstel, en de Oudkerkerdijk op de oostoever mee onder de brug door.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de voormalige buitenplaats Rozenoord waar in de Tweede Wereldoorlog een honderdtal verzetsstrijders door de Duitse bezetter zijn geëxecuteerd. In de buurt van de brug staat een monument wat nog aan deze gebeurtenis herinnert.

Kenmerken

In feite bestaat de overspanning uit een set van vijf bruggen waarvan de buitenste deel uit maken van de A10. Over de binnenste drie lopen de spoorlijnen van trein en metro, respectievelijk de Ringspoorbaan en de Amstelveenlijn. De bruggen zijn allen standaard liggerbruggen en niet beweegbaar. De brug in de rijbaan voor de oostelijke richting heeft voorzieningen voor langzaam verkeer. In Amsterdam hebben alle bruggen een nummer, de Rozenoordbrug heeft de nummers 1638 en 174p

Geschiedenis

De Rozenoordbrug, circa 1988.

De bruggen zijn in verschillende periodes gebouwd. In 1981 kwam de brug in de zuidelijke rijbaan van de A10 gereed toen de snelweg via knooppunt Amstel, destijds nog knooppunt Duivendrecht geheten, op de A2 werd aangesloten. Beide rijrichtingen gingen toen over deze brug, met 2x2 rijstroken. In 1989 toen de A10-Oost in aanleg ging is de brug van de noordelijke rijbaan gebouwd. De spoorbruggen zijn ook in 1989 gereedgekomen. De spoorbrug voor de metro werd in 1990 in gebruik genomen, de sporen voor het treinverkeer werden in 1993 in gebruik genomen.

Sinds eind 2012 werd er gewerkt aan de spoorverdubbeling tussen Riekerpolder en Duivendrecht als onderdeel van het Project Openbaar Vervoer Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad (OV-SAAL). Hierbij is tevens een nieuwe Rozenoordbrug gerealiseerd voor twee extra sporen.[1] Voor deze brug was al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw een ruimtereservering aanwezig. In 2016 werd het eerste deel van het project afgerond en de vijfde brug in gebruik genomen. Deze ligt tussen de zuidelijke rijbaan van de A10 en de spoorlijn in.

In 2020 werd geconstateerd dat het zuidelijk deel van de Rozenoordbrug problemen heeft met scheurvorming door ongelijke belasting.[2][3] Op 1 november 2021 begon een versterking van de zuidelijke brug.[4] In 2022 zijn extra ondersteuningspijlers voor de liggers geplaatst.[5]

Toekomst

Met het project Zuidasdok wordt de A10-Zuid verbreed en voorzien van een parallelstructuur. Hiervoor wordt de Rozenoordbrug uitgebreid. De bestaande brug richting knooppunt De Nieuwe Meer blijft behouden. Daarnaast wordt aan de noordzijde een nieuwe brug voor de parallelrijbaan aangelegd. De zuidelijke brug richting knooppunt Amstel wordt gesloopt en vervangen door een nieuwe brug. Daarnaast worden twee nieuwe bruggen aan de zuidkant gebouwd, een brug voor de parallelrijbaan met 4 rijstroken, en een fietsbrug. De rijstrookconfiguratie is dan van noord naar zuid 3+5+5+4 rijstroken (totaal 17 rijstroken).

Verkeersintensiteiten

In 2014 reden dagelijks 205.600 voertuigen over de Rozenoordbrug, in 2019 waren dit 220.500 voertuigen per dag.[6]

Referenties

Bruggen, dammen en tunnels in Noord-Holland

AalsmeerderbrugAfsluitdijkAmsterdamsebrugArenatunnelAquaduct VechtzichtBallastbrugBetlembrugBrug over het Zijkanaal CCoentunnelCoenbrugCruquiusbrugElsbroekerbrugGaasperdammertunnel't HemeltjeKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugPiet HeintunnelRingvaartaquaductRozenoordbrugSchinkelbrugSchipholtunnelSchipholbrugSchipholdraaibrugSpaarndammertunnelTunnel ZuidasUtrechtsebrugUyllanderbrugVechtbrug UitermeerVechtbrug MuidenVelsertunnelWeesperbrugWaterwolftunnelWijkertunnelIJtunnelZandhazenbrugZeeburgerbrugZeeburgertunnel