Ruitertje

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een ruitertje is een paneel met routeinformatie dat bovenop een andere wegwijzer wordt geplaatst. De reden hiervoor is meestal het kunnen verwijzen naar een of meerdere extra doelen, zonder dat daarvoor het gehele paneel voor veel geld hoeft te worden vervangen. Het komt echter voor dat een bepaald soort informatie standaard als ruitertje boven op een bord wordt neergezet. Voorbeelden daarvan zijn het afritnummer op Nederlandse autosnelwegen en de wegnummers op vrijwel alle wegwijzers in Frankrijk. Ook de E-routes worden in Nederland al sinds 1976 op ruitertjes neergezet. Tegenwoordig ziet men echter steeds meer borden waarop het E-nummer staat geïntegreerd.

Het voordeel van het werken met ruitertjes voor permanent bedoelde oplossingen is aan de ene kant dat ruitertjes kunnen helpen om bepaalde vormen van informatie minder prominent in beeld te brengen. Informatie op een ruitertje is immers minder goed zichtbaar dan al informatie op het reguliere bord - dat immers het nodige blauwvlak en een speciale bies heeft. Daarnast kunnen borden met ruitertjes kleiner worden gehouden. Zou men het afritnummer in Nederland willen integreren, dan vergt dit gegarandeerd extra materiaal, omdat de borden hierdoor groter zouden moeten worden gemaakt. Met een ruitertje beperkt men de extra behoefte tot precies datgene wat nodig is voor de extra informatie.

Het nadeel van het werken met ruitertjes is echter dat borden met ruitertjes onderhoudsintensiever zijn dan reguliere borden. Het voordeel van het werken met minder materiaal wordt daardoor deels weer teniet gedaan.