Russky Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Русский мост
Overspant Eastern Bosphorus
Rijstroken 2x2
Totale lengte 3.100 meter
Hoofdoverspanning 1.104 meter
Hoogte brugdek 70 meter
Openstelling 02-07-2012
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Russky Bridge (Russisch: Русский мост) is een tuibrug in Rusland, gelegen bij Vladivostok. Het is de langste tuibrug ter wereld.

Kenmerken

De Russky Bridge overspant de Eastern Bosphorus, een zeestraat tussen het vasteland van Rusland bij Vladivostok en Russky Island. De brug heeft een totale lengte van 3.100 meter en een hoofdoverspanning van 1.104 meter, de langste ter wereld. Het brugdek is 29,5 meter breed en ligt maximaal 70 meter boven de zee. De brugpylonen zijn 321 meter hoog, de op één na hoogste ter wereld. De tuien hebben de kleuren van de Russische vlag. Over de brug loopt een autoweg met 2x2 rijstroken van Vladivostok naar Russky Island. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug is tussen 2008 en 2012 aangelegd en is op 2 juli 2012 ingewijd en op 1 augustus 2012 opengesteld voor het verkeer. De brug ontsluit Russky Island, een eiland met slechts een paar dorpen. Het eiland zou verder ontwikkeld worden voor de APEC-top van 2012. De brug wordt veelal gezien als een prestigeproject, de weg over de brug eindigt na zo'n 15 kilometer op een onverharde weg door het bos. Aansluitend aan de brug is ook een oostelijke ongelijkvloerse rondweg met 2x2 rijstroken rond Vladivostok aangelegd. De aanlegkosten zijn niet bekend, maar worden geschat op circa $ 1 miljard.

Verkeersintensiteiten

De brug heeft een capaciteit van circa 50.000 voertuigen per etmaal. De verwachting is echter dat voorlopig niet meer dan circa een paar duizend voertuigen dagelijks van de brug gebruik zullen maken.

Referenties