Ruta 1 (Costa Rica)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Costa Rica 1.svg
Costa Rica 1 map.png
Ruta 1
Begin San José
Einde Peñas Blancas (NIC)
Lengte 290 km
Route

Centrum.svg San José

Centrum.svg Heredia

Centrum.svg Alajuela Costa Rica 3.svg

Centrum.svg San Ramón

Centrum.svg Barranca Costa Rica 17.svgCosta Rica 23.svg

Centrum.svg Matapalo Costa Rica 18.svg

Centrum.svg Cañas Costa Rica 6.svg

Centrum.svg Bagaces

Centrum.svg Liberia Costa Rica 21.svg

Centrum.svg La Cruz Costa Rica 4.svg

Centrum.svg Peñas Blancas

Flag of Nicaragua.png NIC-2.svg

De Ruta 1 is een ruta nacional in Costa Rica. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad San José tot de grens met Nicaragua bij Peñas Blancas. De Ruta 1 is 290 kilometer lang. Het is een onderdeel van de Carretera Panamericana.

Routebeschrijving

De Ruta 1 begint in het centrum van de stad San José. Het eerste deel van de weg is een autosnelweg, de Autopista San Jose - Aeropuerto tussen San José en het Aeropuerto Internacional Juan Santamaría bij Alajuela. Na de luchthaven is de Ruta 1 nog een stukje een smalle vierstrooks weg met ongelijkvloerse aansluitingen, maar wordt daarna een tweestrooks weg. De weg blijft een vrij goed uitgebouwde enkelbaans weg tot San Ramón, met enkele ongelijkvloerse kruisingen. Hierna volgt een bochtige afdaling tot de kustregio, de Ruta 1 daalt hier van ruim 1.000 meter tot bijna zeeniveau. Bij Barranca is een ongelijkvloerse aansluiting met de Ruta 23.

De weg buigt dan naar het noordwesten af en is een enkelbaans weg door vlakker gebied, op enige afstand van de kust. De weg voert vooral door enkele kleine dorpjes, maar niet door grotere plaatsen. Tussen Cañas en Liberia telt de Ruta 1 2x2 rijstroken maar is hier geen autosnelweg. De weg buigt nog verder naar het noorden af en voert uiteindelijk pal noordwaarts in het noorden van Costa Rica. De weg blijft in de kustregio, maar komt niet direct in de buurt van zee. Het laatste grotere dorp op de route is La Cruz, waar de Ruta 4 aansluit. Na Peñas Blancas volgt de grens met Nicaragua, waarna de NIC-2 verder gaat naar Managua.

Geschiedenis

Als verbinding tussen San José, de haven van Puntarenas en Managua was de Ruta 1 altijd één van de belangrijkste wegen van Costa Rica. Het deel tussen San José en Barrancas was oorspronkelijk de belangrijkste exportroute van Costa Rica. Dit deel van de weg is al in de jaren '60-70 opgewaardeerd. De Autopista San Jose - Aeropuerto is circa 2004 naar 2x3 rijstroken verbreed. In 2013-2014 is een bijna 50 kilometer lang deel tussen Cañas en Liberia naar 2x2 rijstroken verbreed.

Referenties


Flag of Costa Rica.pngRutas nacionales en autopistas in Costa Rica Flag of Costa Rica.png

Costa Rica 1.svg Costa Rica 2.svg Costa Rica 3.svg Costa Rica 4.svg Costa Rica 5.svg Costa Rica 6.svg Costa Rica 10.svg Costa Rica 14.svg Costa Rica 17.svg Costa Rica 18.svg Costa Rica 21.svg Costa Rica 23.svg Costa Rica 27.svg Costa Rica 32.svg Costa Rica 34.svg Costa Rica 35.svg Costa Rica 36.svg Costa Rica 39.svg

Autopista San Jose - AeropuertoAutopista San Jose - CalderaAutopista Florencio del CastilloCircunvalación de San Jose