Ruta 21 (Costa Rica)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruta 21
Begin Liberia
Einde Cabo Blanco
Lengte 145 km
Route

Liberia

Comunidad

Palmira

Filadelfia de Guanacaste

Santa Cruz

Nicoya

Lepanto

Cabo Blanco

De Ruta 21 is een ruta nacional in Costa Rica. De weg vormt een noord-zuidroute over het schiereiland Nicoya in het westen van het land, vanaf Liberia tot Cabo Blanco. De Ruta 21 is 145 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ruta 21 begint in de stad Liberia op de Ruta 1. Liberia is de grootste plaats op de route en één van de primaire steden in Costa Rica buiten de hoofdstedelijke regio. De weg voert eerst westwaarts, daarna zuidoostwaarts door het binnenland van het schiereiland Nicoya. Deze regio kent diverse kleine plaatsjes en bestaat uit gecultiveerd platteland, met deels wat hogere beboste heuvels. Via Santa Cruz en Nicoya verloopt de Ruta 21 uiteindelijk naar de Golf van Nicoya, om daar nog een stuk parallel aan te lopen. De Ruta 21 eindigt in Cabo Blanco, waar een veerdienst naar Puntarenas vertrekt. De weg zelf verloopt verder als secundaire route over het schiereiland.

Geschiedenis

De Ruta 21 is van oudsher de belangrijkste ontsluiting van het schiereiland Nicoya. Het was tot de 21e eeuw de enige doorgaande weg naar het schiereiland die geen veerdiensten vereiste. Sinds 2003 beschikt de Ruta 18 over een brugverbinding en is het schiereiland vanaf San José sneller te bereiken dan de omweg via Liberia.

Referenties


Rutas nacionales en autopistas in Costa Rica

Autopista San Jose - AeropuertoAutopista San Jose - CalderaAutopista Florencio del CastilloCircunvalación de San Jose