Ruta 2 (Costa Rica)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Costa Rica 2.svg
Costa Rica 2 map.png
Ruta 2
Begin San José
Einde Paso Canoas (PA)
Lengte 350 km
Route

Centrum.svg San José Costa Rica 1.svgCosta Rica 5.svgCosta Rica 32.svgCosta Rica 39.svg

Centrum.svg Cartago Costa Rica 10.svg

Centrum.svg San Isidro de El General

Centrum.svg Buenos Aires

Centrum.svg Palmar Sur Costa Rica 34.svg

Centrum.svg Los Ángeles

Centrum.svg Ciudad Neilly

Centrum.svg Paso Canoas

Flag of Panama.svg

De Ruta 2 is een ruta nacional in Costa Rica. De weg vormt een verbinding vanaf de hoofdstad San José door het hooggebergte naar de grens met Panama bij Paso Canoas. De Ruta 2 is 350 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ruta 2 begint aan de westkant van het centrum op een kruispunt waar diverse andere rutas nacionales van Costa Rica beginnen. De Ruta 2 voert dan dwars door het historische centrum van San José. Vanaf de oostkant van de stad wordt de Ruta 2 gevormd door de Autopista Florencio del Castillo naar de nabijgelegen stad Cartago. De snelweg stijgt daarbij van 1.100 naar 1.400 meter boven zeeniveau. Vanaf Cartago voert de Ruta 2 zuidwaarts, de bergen in. Dit deel is enkelbaans, bochtig en kent weinig dorpen op de route. De weg volgt de hoogste bergkammen en stijgt naar 3.335 meter boven zeeniveau, een punt dat de Cerro de la Muerte heet. Dit is de hoogste weg in Costa Rica en ligt net boven de boomgrens.

Daarna volgt een lange en bochtige afdaling naar het plaatsje San Isidro de El General, dat op 700 meter hoogte ligt. De weg kent daarna minder hoogteverschillen en verloopt in zuidoostelijke richting, evenwijdig aan het gebergte. Er liggen kleine dorpjes op de route, maar weinig grotere plaatsen. Ten oosten van Buenos Aires maakt de Ruta 2 een lange slinger naar de kust bij Palmar Sur. De Ruta 2 voert daarna verder, evenwijdig aan de kust, door een lager gelegen gebied met weilanden en laagland. Bij Paso Canoas volgt de grens met Panama, waarna de Carretera Panamericana verder gaat naar David.

Geschiedenis

De Ruta 2 is van oudsher één van de belangrijkste wegen van Costa Rica, vooral in het stedelijk gebied van San José. Het doorgaand belang is kleiner, omdat er in het zuidoosten van Costa Rica geen echt grote plaatsen zijn en internationaal verkeer een geringe omvang heeft. Daardoor is alleen het deel dicht bij San José beter uitgebouwd, vermoedelijk in de jaren '70 is de Autopista Florencio del Castillo aangelegd tussen San José en Cartago. Deze is van wisselende kwaliteit, het oostelijk deel heeft ook U-turns.

Referenties


Flag of Costa Rica.pngRutas nacionales en autopistas in Costa Rica Flag of Costa Rica.png

Costa Rica 1.svg Costa Rica 2.svg Costa Rica 3.svg Costa Rica 4.svg Costa Rica 5.svg Costa Rica 6.svg Costa Rica 10.svg Costa Rica 14.svg Costa Rica 17.svg Costa Rica 18.svg Costa Rica 21.svg Costa Rica 23.svg Costa Rica 27.svg Costa Rica 32.svg Costa Rica 34.svg Costa Rica 35.svg Costa Rica 36.svg Costa Rica 39.svg

Autopista San Jose - AeropuertoAutopista San Jose - CalderaAutopista Florencio del CastilloCircunvalación de San Jose