Ruta 32 (Costa Rica)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Costa Rica 32.svg
Costa Rica 32 map.png
Ruta 32
Begin San José
Einde Limón
Lengte 157 km
Route

Centrum.svg San José Costa Rica 2.svg

Centrum.svg Guapiles Costa Rica 4.svg

Centrum.svg Guacimo

Centrum.svg Siquirres Costa Rica 10.svg

Centrum.svg Limón Costa Rica 36.svg

De Ruta 32 is een ruta nacional in Costa Rica. De weg vormt een oost-westverbinding vanaf de hoofdstad San José naar de havenstad Limón aan de Caribische kust. De Ruta 32 is 157 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ruta 32 begint in het centrum van San José op de Ruta 2. De eerste 3 kilometer is een korte autopista, de Autopista Braulio Carrillo. De weg wordt dan enkelbaans en stijgt naar ruim 1.600 meter boven zeeniveau in de bergen ten noorden van San José. Daarna begint een lange afdaling door het tropisch regenwoud. Dit deel kent geen dorpen tot men het laagland bereikt. De Ruta 32 voert hierbij eerst noordoostwaarts, later oostwaarts door het laagland. De Ruta 32 verloopt langs de voet van het gebergte, geleidelijk dichter bij de kust. Vlak voor Limón zijn meerdere zijwegen naar haventerreinen, de Ruta 32 zelf eindigt in de stad Limón op de Ruta 36.

Geschiedenis

Van oudsher was Puntarenas aan de Pacifische kust de belangrijkste haven van Costa Rica. Tijdens de Spaanse koloniale tijd ging de meeste handel naar Europa via Panama en niet door Costa Rica. De haven van Limón werd vanaf eind 19e eeuw belangrijk aangezien Europa een belangrijke exportmarkt voor koffie werd. Toen zijn ook de verbindingen tussen San José en Limón verbeterd. Het havengebied van Limón is geleidelijk verder uitgebreid en is tegenwoordig de grootste haven van Costa Rica. Een heel klein stuk in San José is als autopista uitgebouwd, vermoedelijk al in de jaren '70.

Referenties


Flag of Costa Rica.pngRutas nacionales en autopistas in Costa Rica Flag of Costa Rica.png

Costa Rica 1.svg Costa Rica 2.svg Costa Rica 3.svg Costa Rica 4.svg Costa Rica 5.svg Costa Rica 6.svg Costa Rica 10.svg Costa Rica 14.svg Costa Rica 17.svg Costa Rica 18.svg Costa Rica 21.svg Costa Rica 23.svg Costa Rica 27.svg Costa Rica 32.svg Costa Rica 34.svg Costa Rica 35.svg Costa Rica 36.svg Costa Rica 39.svg

Autopista San Jose - AeropuertoAutopista San Jose - CalderaAutopista Florencio del CastilloCircunvalación de San Jose