Ruta Interbalnearia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN IB
Begin Montevideo
Einde Maldonado
Lengte 104 km
Route

De Ruta Interbalnearia (IB) is een ruta nacional in Uruguay. De weg vormt een dubbelbaans weg tussen Montevideo en Maldonado, het is de enige ruta nacional in Uruguay zonder een wegnummer. De Ruta Interbalnearia is 104 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint net ten oosten van Montevideo bij de Aeropuerto Internacional de Carrasco op een knooppunt met de RN101. De weg is een 2x2 weg door bebouwd gebied. Bijna alle kruispunten zijn gelijkvloers. De eerste 30 kilometer tot Parque del Plata is stedelijk in karakter en verloopt door de buitenwijken van de vele kustplaatsen. De volgende 30 kilometer tot Jaureguiberry voert door minder bebouwd gebied, maar vormt een bypass van een serie kustplaatsen. Tussen Jaureguiberry en Pan de Azucar is de Ruta Interbalnearia dubbelgenummerd met de RN9. De aansluitingen met de RN9 zijn ongelijkvloers. Het deel bij Pan de Azucar voert het verste landinwaarts, oostelijker komt de weg weer dichter bij de kust. Aan de westkant van de kuststad Maldonado gaat de weg dan over in de RN10.

Geschiedenis

In de jaren '20 werd een betonweg aangelegd tussen Montevideo en Maldonado, die in 1929 gereed kwam. Dit was de één van de eerste moderne wegen in Uruguay, het verbond de populaire oostelijke kustzone met elkaar en de hoofdstad Montevideo.

In 1994 werd een concessie gegund om de weg tussen Montevideo en Maldonado te verdubbelen naar 2x2 rijstroken. De werkzaamheden begonnen in april 1995. Het middelste en oostelijk deel is het eerst verbreed naar 2x2 rijstroken, tussen Salinas en Maldonado. Het westelijkste deel dichter bij Montevideo verloopt parallel aan de RN8, die al een weg met 2x2 rijstroken was, zodat het hier minder urgent was om een tweede dubbelbaans weg daar parallel aan te bouwen. Dit deel is pas in 2009 naar 2x2 rijstroken verbreed tussen de luchthaven en de brug over de Arroyo Pando.

Op 20 december 2013 opende een ongelijkvloerse aansluiting bij La Floresta.

Naamgeving

Een Balneario is de benaming voor een strandresort in Latijns-Amerika. De Ruta Interbalnearia verbindt vele kustplaatsen met elkaar. Bijna de hele kust tussen Montevideo en Maldonado bestaat uit badplaatsen.

Referenties


Rutas nacionales in Uruguay

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19

Ruta Interbalnearia