Autopista Buenos Aires - Rosario

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RA-RN9.svg
RN 9
Begin Campana
Einde Rosario
Lengte 210 km
Route

Autopista Acceso Norte

Afslagsymbool.svg Zarate

Afslagsymbool.svg Atuche

Afslagsymbool.svg Alsina

Afslagsymbool.svg Baradero

Afslagsymbool.svg San Pedro

Afslagsymbool.svg El Paraíso

Afslagsymbool.svg Ramallo

Afslagsymbool.svg Estación Ramallo

Afslagsymbool.svg Sánchez

Afslagsymbool.svg San Nicolás-Sur

Afslagsymbool.svg San Nicolás-Suroeste

Afslagsymbool.svg San Nicolás-Centro

Afslagsymbool.svg Theobald

Afslagsymbool.svg Villa Constitución

Afslagsymbool.svg Pavón

Afslagsymbool.svg Fighiera

Afslagsymbool.svg Arroyo Seco

Afslagsymbool.svg General Lagos

Afslagsymbool.svg RN A012

Knooppuntsymbool.svg Circunvalación de Rosario

De Autopista Buenos Aires - Rosario is een autopista in Argentinië, onderdeel van de RN 9. De snelweg verbindt Buenos Aires met Rosario, alhoewel de route ruim buiten Buenos Aires begint, bij Campana. De snelweg is 210 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint als verlengstuk van de Autopista Acceso Norte bij Campana, ruim buiten Buenos Aires. De snelweg voert noordwestwaarts, parallel aan de rivier de Paraná. Men komt voornamelijk over eindeloze landbouwvlakten, op de meer dan 200 kilometer tussen het beginpunt en Rosario is maar één plaats die iets groter is, en dat is San Nicolás de los Arroyos, op tweederde van de route. Een groot deel van de route voert door de provincie Buenos Aires, een klein deel door Santa Fe. Men kruist weinig belangrijke wegen, slechts een aantal provinciale wegen. Vlak voor Rosario kruist men de RN A012, een buitenste bypass van Rosario, die echter geen snelweg is. Aan de zuidkant van Rosario eindigt de snelweg op de rondweg, de Circunvalación de Rosario.

Geschiedenis

De snelweg is aangelegd als verlengstuk van de oudere Autopista Acceso Norte. Het eerste deel opende in 1977 tussen Campana en Zarate. In 1978 opende het traject tussen San Nicolás en Rosario. In 1987 opende het laatste deel tussen Campana en Río Tala voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten op de snelweg zijn laag. In 2001 reden er dagelijks 16.000 bij Campana, wat daalt tot een dip van 10.000 voertuigen halverwege de route, om richting Rosario iets te stijgen naar 15.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Autopistas in Argentinië

Buenos Aires:

Autopista Acceso NorteAutopista Acceso OesteAutopista Acceso SuresteAutopista Buenos Aires - La PlataAutopista Buenos Aires - Mar del PlataAutopista Ezeiza-CañuelasCamino Parque del Buen AyreAutopista 25 de MayoAvenida Teniente General Luis J. DellepianeAvenida General PazAvenida Intendente CantiloAvenida Leopoldo LugonesAutopista Perito MorenoAutopista Teniente General Pablo RiccheriAutopista Presidente PerónAutopista Presidente Arturo FrondiziAutopista Presidente CámporaPaseo del Bajo

Landelijk:

Autopista Rosario - CórdobaAutopista Rosario - Santa FeAutovía Santa Fe - ParanáAP-01Ruta Nacional A003Ruta Nacional A008Ruta Nacional A014Ruta Nacional A019Autopista Luján - Bragado