Rwanda

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Rwanda.svg
Rwanda
Rwanda.png
Hoofdstad Kigali
Oppervlakte 26.338 km²
Inwonertal 11.263.000
Lengte wegennet 1.000 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RWA

Rwanda, formeel de Republiek Rwanda is een klein land in centraal Afrika. Het land is iets groter dan de helft van Nederland en telt 11 miljoen inwoners, en is daarmee een zeer dichtbevolkt land. De hoofdstad is Kigali.

Inleiding

Geografie

Rwanda ligt ingeklemd tussen de Democratische Republiek Congo in het westen, Uganda in het noorden, Tanzania in het oosten en Burundi in het zuiden. De hoofdstad Kigali ligt centraal in het midden van het land. Rwanda is behoorlijk bergachtig, met de Mount Karisimbi met 4.507 meter als hoogste punt. Het grote Kivumeer ligt in het westen en vormt een groot deel van de grens met de DRC. Eén van de bronnen van de Nijl ligt in Rwanda. Een groot deel van Rwanda is ontbost.

Het land heeft een tropisch hooglandklimaat, waarbij de hoge temperaturen worden getemperd door de hogere ligging. Er zijn twee regenseizoenen. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Kigali ligt het hele jaar door tussen 26 en 28 °C. Er valt circa 950 mm neerslag per jaar, grotendeels in de periode van september tot en met mei.

Demografie

Rwanda heeft een snelle bevolkingsgroei. In 1950 had het land 2,2 miljoen inwoners, dit groeide naar 7,2 miljoen in 1990 maar werd daarna gereduceerd door de Rwandese genocide. Tussen 1995 en 2016 groeide het land weer van 5,9 naar 11,9 miljoen inwoners. Het land is relatief ruraal, de meeste inwoners wonen op het platteland, wat Rwanda tot een dichtbevolkt land maakt. De hoofdstad Kigali is de enige grote stad met circa 1 miljoen inwoners.

Het land is al sinds pre-koloniale tijd een eenheid en bestaat daardoor uit één culturele en linguïstische groep, de Banyarwanda. Zij worden weer opgedeeld in de Hutu, Tutsi en Batwa. De officiële taal van het land is het Kinyarwanda, dat door nagenoeg de gehele bevolking wordt gesproken. Het is sterk verwant aan het Kirundi van buurland Burundi. Naast het Kinyarwanda is ook het Engels, Frans en Swahili een officiële taal in Rwanda. Het Engels wordt in de scholen onderwezen en kent een relatief wijdverspreid gebruik. Het Frans en Swahili worden veel als tweede of derde taal gesproken vanwege de handel met buurlanden.

Economie

Sinds de genocide van 1994 is de Rwandese economie sterk gegroeid. De economie bestaat nog grotendeels uit de landbouw, het land heeft weinig grondstoffen en vanwege zijn ligging midden in Afrika duurt het lang voor handelswaar om het land te bereiken vanaf een haven, en andersom duurt het lang om goederen te exporteren. Bananen, koffie en thee zijn de voornaamste exportproducten. Ondanks dat Rwanda een vruchtbaar land is, moet men voedsel importeren vanwege de snelle bevolkingsgroei. Rwanda wordt gezien als een relatief succesvol en tegenwoordig stabiel land in Centraal Afrika.

Geschiedenis

Vanaf de 15e eeuw begonnen stammen in het gebied de vorm van verschillende koninkrijken aan te nemen, waarbij koninkrijk Rwanda vanaf midden 18e eeuw dominant werd. Tijdens de Koloniale Conferentie van Berlijn werd het gebied door de Europeanen toegewezen aan Duitsland, en begon de Duitse koloniale periode. De Duitsers veranderden weinig aan de sociale structuur van het land en veel macht bleef bij de koning liggen. In 1916 namen de Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog de kolonie in vanuit Congo. Het was vervolgens een Belgische kolonie die bestuurd werd als Ruanda-Urundi, met wat nu buurland Burundi is. De Belgen hadden een meer gecentraliseerde macht dan de Duitsers en ontwikkelden enige infrastructuur en het onderwijs. In een referendum in 1961 werd de monarchie afgeschaft en Rwanda werd losgekoppeld van Burundi en vervolgens een jaar later een onafhankelijk land.

Conflicten tussen de Hutu's en de Tutsi's waren al sinds de koloniale tijd problematisch en mondden frequent uit in gewelddadigheden. De snelle bevolkingsgroei zorgde voor problemen met landeigendom. In 1990 vielen Tutsi-rebellen vanuit Uganda het land binnen, waarna de Rwandese burgeroorlog begon. Geen van beide partijen wist de winnende hand te krijgen, waarna een staakt-het-vuren werd afgekondigd. Het neerschieten van een regeringsvliegtuig met de president en premier in 1994 leidde echter tot de Rwandese genocide, waarin over een periode van 100 dagen waarin circa 800.000 Tutsi's werden afgeslacht. De beperkte reactie van de internationale gemeenschap werd gezien als een dieptepunt in de geschiedenis van de 20e eeuw. De Tutsi-rebellen hervatten hun offensief en hadden kort daarna bijna het hele land onder controle. 2 miljoen Hutu's vluchtten naar de buurlanden. De Tutsi-rebellengroep was ook betrokken bij de naburige Congolese burgeroorlogen. Vanaf eind jaren '90 begon Rwanda te herstellen van het conflict en was na 2000 weer in economische bloei. Het wordt tegenwoordig gezien als één van de meest succesvolle landen in Centraal-Afrika.

Wegennet

Na de genocide van 1994 is er grootschalig geïnvesteerd in de infrastructuur van Rwanda, waardoor het wegennet in het land in betere staat is dan de buurlanden. De meeste plaatsen van belang zijn nu onderling verbonden met verharde wegen. Vier hoofdwegen doorkruisen het land, van Kigali naar Kabale in Uganda, naar Rusumu in Tanzania en naar Bujumbura in Burundi. Tevens loopt er een weg van het zuidelijke Butare naar Bukavu in de DRC. Er zijn geen autosnelwegen in Rwanda, wel lopen er door Kigali een aantal 2x2 wegen. Het reizen over de weg is een tijdrovende zaak vanwege het bergachtige karakter van het land.

Wegnummering

Rwanda heeft een wegnummering van nationale routes (NR) en district routes (DR).

De National Routes zijn gezoneerd genummerd. De nummers 1 t/m 4 verlopen vanuit Kigali naar de buurlanden. De hogere nummers verlopen gezoneerd, en liggen doorgaans in dezelfde regio. De nummering loopt min of meer eerst zuidwestwaarts op, later noordwestwaarts en vervolgens in het centrum en oosten van Rwanda.

Lijst van National Routes

 • NR1: Kigali - Muhanga - Huye - Akanyaru (Burundi)
 • NR2: Kigali - Gakenke - Musanze - Nyabihu - Rubavu (D.R. Congo)
 • NR3: Kigali - Gatuna (Uganda)
 • NR4: Kigali - Rwamagana - Kayonza - Ngoma - Kirehe - Rusomo (Tanzania)
 • NR5: Sonatubes - Nyamata - Kagasa - Nemba (Burundi)
 • NR6: Ngoma - Ramiro - Kibugabuga - Nyundo - Nyanza - Gitwe
 • NR7: Rugobagoba - Kinazi - Ruhango - Gitwe - Nyabukono
 • NR8: Nyamiyaga - Ndora - Kiyonza - Akanyaru (Burundi)
 • NR9: Huye - Gatobwe - Kibeho - Ndago - Bitare (Burundi)
 • NR10: Huye - Nyamagabe - Buhinga
 • NR11: Pfunda - Rutsiro - Karongi - Nyamasheke - Buhinga - Rusizi - Ruhwa (Burundi)
 • NR12: Gishyita - Gisova - Gatovu - Kitabi
 • NR13: Gatovu - Masizi - Nyakogo - Kirengeri
 • NR14: Kibuye - Karongi - Nyabukono - Masizi - Nyamagabe
 • NR15: Muhanga - Karongi
 • NR16: Meru - Ngororero - Mukamira
 • NR17: Cyakabiri - Nyabikene - Muvumba - Musanze - Cyanika (Uganda)
 • NR18: Musanze - Nyabitsinda - Sashwara - Mburamazi - Rubavu (D.R. Congo)
 • NR19: Kiruli - Gicumbi - Cyuru - Mimuri - Nyagatare - Ryabega
 • NR20: Base - Burera - Butaro
 • NR21: Gicumbi - Butaro - Kidaho
 • NR22: Maya - Karama - Kizinga (Uganda)
 • NR23: Rwesero - Kiramuruzi
 • NR24: Kayonza - Ndatemwa - Bukomane - Gabiro - Karangazi - Ryabega - Kagitumba (Uganda)
 • NR25: Rukara - Buhabwa - Gikobwa - Rwinkwavu - Kamombo - Rusozi

Bewegwijzering

De bewegwijzering lijkt spaarzaam. Er worden witte handwijzers met zwarte letters gebruikt.[1]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan