Ryazan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Ryazanskaya oblast
Рязанская область
Flag of Ryazan Oblast.png
Ryazan oblast.png
Hoofdstad Ryazan
Grootste stad Ryazan
Oppervlakte 39.600 km²
Inwonertal 1.154.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting RYA

Het oblast Ryazan (Russisch: Рязанская область) is een oblast in Europees Rusland. Het is ongeveer even groot als Nederland en telt ruim 1,1 miljoen inwoners. De hoofdstad is het gelijknamige Ryazan.

Inleiding

Het oblast Ryazan ligt centraal in Europees Rusland en grenst kloksgewijs aan de oblasten Vladimir en Nizhny Novgorod, de republiek Mordovia, de opblasten Penza, Tambov, Lipetsk, Tula en Moskva. De hoofdstad Ryazan ligt in het noordwesten van het oblast en telt 525.000 inwoners, ongeveer de helft van alle inwoners van het oblast. Er zijn geen andere steden van enige omvang. Door het noorden van het oblast stroomt de rivier de Oka. Het noorden en oosten van het oblast is bebost, het midden, westen en zuiden bestaat uit gecultiveerde steppe. De economie is gebaseerd op elektronicaindustrie en de olieindustrie. Tevens heeft het een productieve agrarische sector.

Wegennet

Twee belangrijke M-wegen verlopen door het oblast Ryazan, de M5, die langs de hoofdstad Ryazan loopt en oostwaarts afbuigt en de M6 die door het westen van het oblast loopt en er eigenlijk geen belangrijke plaatsen aandoet. De R126 verbindt de stad Ryazan met Tambov in het zuiden terwijl de stad ook het eindpunt is van de R132, een 460 kilometer lange regionale bypass ten zuiden van Moskva. In het oosten van het oblast verloopt de combinatie van de A143, R124 en R125, die in Ryazan geen grote steden aandoet, maar wel van doorgaand belang is voor verkeer vanaf Nizhny Novgorod naar het zuiden. Er zijn betrekkelijk weinig bruggen over de Oka, alleen bij Ryazan en Kasimov. Er zijn geen echte snelwegen in het oblast Ryazan. Wel is de M5 ten westen en oosten van de stad met 4 rijstroken uitgerust, maar er zijn nauwelijks ongelijkvloerse kruisingen. De M6 is tweestrooks in Ryazan.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Ryazan

M5M6A143R73R105R123R124R125R126R127R132