Rýchlostná cesta

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Rychlostna cesta)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het verkeersbord 309 geeft sinds 2020 zowel een D- als R-weg aan.
Tot 2020 werd dit verkeersbord gebruikt.

Een rýchlostná cesta is een wegtype in Slowakije. Het omvatten autowegen en expresswegen, genummerd met de prefix "R". Ze vormen een secundair netwerk van hoogwaardige wegen, en lopen op plekken waar geen diaľnica lopen. Ze zijn vergelijkbaar met de voormalige Tsjechische rychlostní silnice, met uitzondering dat Slowaakse rýchlostná cesta ook als half-profiel (dus met één rijbaan) uitgevoerd kunnen worden. Vaak worden deze als tussenfase gebouwd in afwachting naar een toekomstige uitbouw naar een 2x2 snelweg. Er is geen duidelijk prioriteitsplan voor deze wegen in Slowakije, ze worden met kleine stukjes opengesteld. Per 1 januari 2021 was 277 kilometer rýchlostná cesta opengesteld. Het geplande netwerk is met 1.164 kilometer echter veel groter, zelfs groter dan de diaľnica.

Netwerk

Momenteel zijn er enkel wat langere delen van de R1 opengesteld van Trnava naar Nitra en tussen Žiar nad Hronom en Banská Bystrica. De overige R-wegen die opengesteld zijn hebben veelal een korte lengte en zijn niet meer dan bypasses langs dorpen en stadjes. De meeste zijn enkelbaans, behalve de R1.

Lijst van expresswegen

# Traject Lengte (gepland) Lengte (opengesteld)
R1.svg Trnava - Nitra - Zvolen - Banská Bystrica - Ružomberok 225 km 168 km
R1a.svg Nitra 0 km 7 km
R2.svg Chocholná - Prievidza - Zvolen - Lučenec - Košice 365 km 82 km
R3.svg Trstená (PL) - Martin - Žiar nad Hronom - Sahy (H) 250 km 25 km
R4.svg Vyšný Komárnik (PL) - Prešov - Košice - Milhosť (H) 145 km 24 km
R5.svg Svrčinovec - Svrčinovec (CZ) 2 km 0 km
R6.svg Lysá pod Makytou (CZ) - Púchov - Beluša 26 km 8 km
R7.svg Bratislava - Nové Zámky - Veľký Krtíš - Lučenec 215 km 31 km
R8.svg Hradište - Nitra 55 km 0 km
R9.svg Lipníky - Humenné - Snina 98 km 0 km

Geschiedenis

De R1 is het oudste en is reeds in de jaren '70 aangelegd om de industriesteden Trnava en Nitra te verbinden. Andere R-wegen zijn recenter opengesteld, met name na 2005. De rýchlostná cesta had feitelijk altijd al de reglementen van een autosnelweg, dit is per 1 april 2020 geformaliseerd door de wegklasse rýchlostná cesta juridisch op te heffen en hetzelfde verkeersbord 309 te gebruiken zoals ook op de diaľnica gebruikt wordt. De rýchlostná cesta is echter nog wel een uitvoeringsvariant van een autosnelweg, waardoor het wegtype en de wegnummering niet is opgeheven.

Toekomst

De plannen voor het R-wegennet zijn ambitieus, met maar liefst 5 lange-afstandsroutes, namelijk de R1 vanaf Trnava naar Ružomberok, de R2 van Trenčin naar Košice, de R3 als noord-zuidas door midden-Slowakije en de R4 als noord-zuidas door het oosten van Slowakije. De R4 bestaat deels al in de vorm van de D1 tussen Prešov en Košice.

Tol

zie diaľničná známka voor het hoofdonderwerp.

Voor de snelwegen met een D-nummer en de expresswegen met een R-nummer is meestal een tolvignet vereist. Er zijn 10-daagse-, maand- en jaarvignetten verkrijgbaar. Deze kosten respectievelijk € 10,00, € 14,00 en € 50,00 en zijn relatief goedkoop vergeleken met andere landen in de regio zoals Oostenrijk en Slovenië. De elektronische vrachtwagentol Emyto is daarentegen vrij duur.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is maximaal 130 km/h op volledig uitgebouwde expresswegen. Op enkelbaans R-wegen geldt een lagere maximumsnelheid.

Referenties


Autosnelwegen en expresswegen in Slowakije

Diaľnica: D1.svgD2.svgD3.svgD4.svgD61.svg

Rýchlostná cesta: R1.svgR2.svgR3.svgR4.svgR5.svgR6.svgR7.svgR8.svgR9.svg

Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida