Rychlostní silnice

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Rychlostni silnice)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een rychlostní silnice is een voormalige wegklasse in Tsjechië en omvatte hoogwaardig uitgebouwde expresswegen. De wegklasse is per 1 januari 2016 volledig opgeheven. Het betroffen wegen met minimaal 2x2 rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en vluchtstroken. De meesten verschilden in ontwerp amper van de dálnice. De rychlostní silnice hadden de prefix "R". Per 1 januari 2013 was 442,1 kilometer als rychlostní silnice in gebruik.[1] Het geplande netwerk moest rond 2020 1.297 kilometer lang zijn, maar in 2012-2013 is besloten om volwaardige snelwegen als dálnice te klasseren, en de overige routes te declasseren naar een silnice pro motorová vozidla (weg voor motorvoertuigen).[2] De wegklasse van rychlostní silnice hield daarom per 1 januari 2016 op te bestaan.

Netwerk

Anders dan het dálnice-netwerk, dat sterk op de hoofdstad Praha is gericht, verliepen de R-wegen elders in het land. Slechts weinig R-wegen waren helemaal voltooid, de R10 (D10) was de langste voltooide R-weg van Praha naar Turnov. De meeste R-wegen lagen aan de randen van het land, maar sommigen waren ook radiale wegen van Praha. Enkele waren gepland als verlengstukken van D-wegen in de grensgebieden.

Geschiedenis

De R-wegen zijn minstens zo oud als de D-wegen in Tsjechië en het netwerk begon vanaf begin jaren 70 aangelegd te worden. Anders dan de D-wegen vormen ze geen aaneengesloten netwerk, en zijn ook niet als zodanig bedoeld, alhoewel er met name in het westen, noorden en oosten wel een groter netwerk is ontstaan. Behalve de R10 lopen er ook langere R-wegen in de regio Karlovy Vary - Cheb en in de regio's Olomouc en Ostrava. De meesten zijn in de jaren 80 opengesteld.

Herklassering Tsjechische wegennet

Zie ook hernummering van wegen in Tsjechië (2016).

Op 17 april 2013 heeft het Tsjechische parlement ingestemd met het herklasseren van de snelwegen. Zo'n 300 kilometer rychlostní silnice wordt administratief opgewaardeerd naar een dálnice, de overige expresswegen worden afgewaardeerd naar een silnice van de eerste klasse. Dit betekent dat de geplande uitbreiding van de R-wegen grotendeels als dálnices worden uitgevoerd, of als silnice pro motorová vozidla. De wegklasse rychlostní silnice kwam daarmee volledig te vervallen per 1 januari 2016.

Omdat op veel rychlostní silnice een maximumsnelheid van 130 km/h gold was het verschil met een dálnice voor weggebruikers niet te onderscheiden. Daarom is besloten om het verschil op te heffen.

Concreet betekende dit dat de expresswegen die een autosnelweg weden een ander wegnummerschild krijgen, namelijk een rood in plaats van een blauw schild. Voor de expresswegen die een silnice pro motorová vozidla worden verandert er niks. Deze krijgen de status van silnice pro motorová vozidla (weg voor motorvoertuigen), maar er verandert qua bewegwijzering en maximumsnelheid niks.

Tol

Zie ook vignet (Tsjechië).

De R-wegen waren net zoals de dálnice tolplichtig.

Referenties

Autosnelwegen in Tsjechië

Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida