Sài Gòn River Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hầm Thủ Thiêm
Kruist Sài Gòn River
Lengte 1.090 meter
Openstelling 21-11-2011
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Sài Gòn River Tunnel, formeel de Thủ Thiêm Tunnel (Vietnamees: Hầm Thủ Thiêm) is een tunnel in Vietnam, gelegen in Ho Chi Minh City. De tunnel gaat onder de rivier de Saigon door.

Kenmerken

De Sài Gòn River Tunnel is een tweebuizige afzinktunnel. De totale gesloten lengte bedraagt 1.090 meter, waarbij de eigenlijke afzinktunnel onder de rivier uit 4 segmenten van in totaal 370 meter lengte bestaat. De gehele lengte van de tunnelbak, inclusief de open toeritten, bedraagt 1.490 meter. De tunnel telt 2x3 rijstroken en de maximumsnelheid bedraagt 60 km/h. De tunnel sluit in het westen aan op de belangrijke stadsweg Đường Võ Văn Kiệt. In het oosten ontsluit de tunnel het Thủ Thiêm New Urban Area.

Geschiedenis

De tunnel is aangelegd als onderdeel van een megaproject om een nieuwe oost-westverbinding door Ho Chi Minh City te realiseren, evenals de ontwikkeling van het Thủ Thiêm New Urban Area ten oosten van de rivier de Saigon, het enige land dicht bij het centrum dat nog ontwikkeld was, omdat er historisch gezien geen goede verbinding mee was. De planvorming voor een tunnel begon al in 1997 en de tunnel is tussen 2004 en 2011 aangelegd. De inauguratie volgde op 20 november 2011, de verkeersopenstelling een dag later.[1][2] Het was de eerste riviertunnel in Vietnam.

Referenties