São Tomé en Príncipe

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf São Tomé and Príncipe)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
São Tomé e Príncipe
Hoofdstad São Tomé
Oppervlakte 1.001 km²
Inwonertal 200.000
Lengte wegennet 218 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode STP

São Tomé en Príncipe, formeel de Democratische Republiek São Tomé en Príncipe (Portugees: República Democrática de São Tomé e Príncipe) is een eilandengroep en land in de Atlantische Oceaan, behorend bij het continent Afrika. Het land is ter grootte van ongeveer een halve Nederlandse provincie en telt 200.000 inwoners. De hoofdstad is São Tomé.

Inleiding

Geografie

São Tomé en Príncipe bestaat feitelijk twee hoofdeilanden; São Tomé en Príncipe die 150 kilometer uit elkaar liggen, ten westen van de kust van Gabon in de Golf van Guinea. São Tomé is het hoofdeiland, waar ook de gelijknamige hoofdstad is gelegen. Beide eilanden zijn bergachtig en bedekt met dichte bossen, met de Pico de São Tomé op 2.024 meter als hoogste punt. De evenaar verloopt langs de zuidkant van het eiland São Tomé.

De eilanden hebben een tropisch klimaat met veel neerslag, met een duidelijke stuwzijde en luwtezijde. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 27 °C en er valt 5000 mm neerslag aan de zuidwestkant en 1000 mm neerslag aan de noordoostkant van het eiland São Tomé. De zuidwestkant van São Tomé is dermate bewolkt dat er vrijwel geen satellietbeelden van zijn.

Demografie

De eilanden hadden in 1960 slechts zo'n 60.000 inwoners, gegroeid naar zo'n 200.000 inwoners tegenwoordig. Verreweg de meeste inwoners wonen op het eiland São Tomé, het eiland Príncipe heeft slechts een paar duizend inwoners. Een derde van de bevolking woont in de hoofdstad São Tomé op het gelijknamige eiland.

De eilanden hebben een diverse bevolking. De meeste inwoners zijn zogenoemde Mestiços, een mix van Europeanen en Afrikanen. Het Portugees is de nationale taal en wordt door nagenoeg de gehele bevolking als eerste taal gesproken.

Economie

De economie was van oudsher gebaseerd op plantages, waarbij cacao ongeveer 95% van de export van alle landbouwproducten uitmaakt. Het land moet het meeste van zijn voedsel echter importeren. De visserij speelt eveneens een rol, het toerisme is echter amper ontwikkeld. Sinds 2001 wordt gepoogd een olie-industrie op poten te zetten, aangezien de Golf van Guinea rijk is aan olie. De meeste landen in de regio exporteren olie.

Geschiedenis

De eilanden waren onbewoond tot ze werden ontdekt door de Portugezen in de 15e eeuw. De Portugezen ontwikkelden de eilanden gedurende de 16e eeuw en het was een belangrijke rustplaats voor de zeehandel. De eilanden waren geschikt voor de landbouw, eerst suikerriet, later cacao. Hiervoor waren slaven nodig die elders uit Afrika gehaald werden. Na de val van de Estado Novo in Portugal werd São Tomé en Príncipe in 1975 onafhankelijk, tegelijk met de meeste andere Portugese overzeese gebiedsdelen en kolonies. De eerste president was Manuel Pinto da Costa die 16 jaar lang het land regeerde tot er voor het eerst democratische verkiezingen gehouden werden. Da Costa regeerde nogmaals van 2011 tot 2016. São Tomé en Príncipe geldt als één van de meest stabiele landen van Afrika.

Wegennet

Het wegennet van São Tomé en Príncipe is zeer beperkt, met circa 220 kilometer verharde weg. De meeste wegen zijn verhard, en wegen lopen voornamelijk langs de kust van São Tomé, met één hoofdweg die landinwaarts loopt naar Trindade. De kustwegen op São Tomé vormen geen volledige ringweg, en lopen dus dood. Het wegennet van Príncipe is veel beperkter, met alleen in de hoofdplaats Santo António enkele verharde wegen. Hierbuiten is alles onverhard. Er zijn geen autosnelwegen in São Tomé en Príncipe, en ook het wegennet van de hoofdstad São Tomé bestaat voornamelijk uit reguliere straten, zonder een duidelijk hoofdwegennet. Wel zijn de meeste straten verhard.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in São Tomé en Príncipe.

Bewegwijzering

Er lijkt geen bewegwijzering te zijn. Het wegennet is dan ook zeer beperkt.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal-Afrikaanse RepubliekComorenDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauIvoorkustKaapverdiëKameroenKeniaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaWestelijke SaharaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan