Södermanland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Nyköping
Grootste stad Eskilstuna
Oppervlakte 5.619 km²
Inwonertal 271.000
Lengte snelwegennet 140 km
Eerste snelweg 1961
Afkorting

Södermanland is een län (provincie) in Zweden, gelegen in het zuidoosten van het land. De provincie is één van de kleinere en telt circa 270.000 inwoners. De hoofdstad is Nyköping, de grootste stad is Eskilstuna.

Inleiding

Södermanland is gelegen aan de Baltische Zee en grenst aan Östergötland, Örebro, Västmanland, Uppsala en Stockholm. De provincie meet maximaal 100 kilometer van west naar oost en 100 kilometer van noord naar zuid. De grootste stad Eskilstuna ligt in het noorden van de provincie, de hoofdstad Nyköping in het zuiden. Andere plaatsen van enige omvang zijn Katrineholm, Strängnäs en Oxelösund.

Södermanland is redelijk dicht bebost, maar er zijn diverse open streken. De provincie is glooiend tot licht heuvelachtig en kent veel meren, met name Mälaren in het noorden, Hjälmaren in het westen en diverse grotere meren in het midden en zuiden.

Wegennet

Twee E-wegen lopen door Södermanland, de E4 in het zuiden, die vanaf Norrköping via Nyköping naar Stockholm loopt, en de E20 die vanaf Örebro via Eskilstuna en Strängnäs richting Stockholm loopt. De E4 is geheel een snelweg, de E20 is grotendeels een snelweg. De RV 53 van Nyköping naar Oxelösund is deels een snelweg.

Diverse riksvägar in de serie RV50-59 lopen door Södermanland. Een belangrijk knooppunt van rijkswegen is het stadje Katrineholm. De RV 52, RV 55, RV 56 en RV 57 komen hier samen. De RV 53 is de verbinding van Nyköping naar Eskilstuna.

Er zijn geen doorgaande wegen direct langs de kust, de E4 loopt enigszins landinwaarts. Ondanks de ligging aan zee vertrekken er vanaf Södermanland geen veerdiensten.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland