Södertäljebrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Södertäljebron)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Södertäljebron

E4-bron

Overspant Södertälje kanal
Rijstroken 2x2
Totale lengte ~450 meter
Hoofdoverspanning ~60 meter
Hoogte brugdek 26,5 meter
Openstelling 1965
Verkeersintensiteit 62.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Södertäljebrug, ook bekend als de E4-brug is een tafelbrug in Zweden. De brug overspant het Södertäljekanaal in de stad Södertälje en is onderdeel van de E4 en E20.

Kenmerken

De Södertäljebrug is een tafelbrug met een vakwerkbrug als beweegbare hoofdoverspanning. De totale bruglengte inclusief aanbruggen bedraagt circa 450 meter. De hoofdoverspanning bedraagt circa 60 meter. De tafelbrug drukt het brugdek omhoog bij een brugopening, de doorvaarthoogte is in gesloten toestand 26,5 meter en in geopende toestand 42 meter. De brug bestaat uit twee parallelle en identieke overspanningen. De twee bruggen zijn relatief smal, er zijn geen vluchtstroken. Het is onderdeel van 3 bruggen naast elkaar, direct ernaast ligt de Saltsjöbrug voor lokaal verkeer aan de westkant, aan de oostkant ligt een spoorbrug. Dit zijn drie verschillende beweegbare bruggen, de spoorbrug is een hefbrug en de Saltsjöbrug is een basculebrug. Dit is een unieke combinatie van bruggen. De Södertäljebrug telt 2x2 rijstroken van de E4/E20. De splitsing van E4 en E20 ligt net ten zuiden van de brug.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Het Södertäljekanaal is een natuurlijk kanaal tussen Mälaren en de Oostzee. Dit kanaal werd al ten tijde van de Vikingen gebruikt, maar werd door deformatie van het landschap na de ijstijd onbruikbaar tot in 1819 een sluis in gebruik werd genomen. In 1924 opende een veel grotere sluis. Het kanaal is de voornaamste route naar Mälaren, het merengebied ten westen van Stockholm.

Aanleg van de brug

Verkeer van en naar Södertälje reed van oudsher via de sluizen. Na de Tweede Wereldoorlog nam het verkeer sterk toe en voldeed deze situatie niet meer. De eerste brug over het kanaal was de brug van de E4, die in de eerste helft van de jaren '60 is aangelegd. In 1962 werd vastgesteld dat de doorvaarthoogte minimaal 42 meter moest worden. Daartoe is een tafelbrug aangelegd, die in 1964 of 1965 is opengesteld. Kort daarna is in de tweede helft van de jaren '60 de Mälarbrug aangelegd bij het centrum van Södertälje, zodat zowel doorgaand verkeer als bestemmingsverkeer niet meer afhankelijk was van de route over de sluizen. De Mälarbrug opende in 1970 voor het verkeer.

Ongeval in 1990

Op 13 mei 1990 faalde het liftmechanisme van de brug waardoor het brugdek ongecontroleerd naar beneden kwam. Het brugdek raakte ernstig beschadigd en is gesloopt en vervangen door een tijdelijk, niet-beweegbaar brugdek waardoor hoge schepen Mälaren niet meer konden bereiken. Vervolgens is een nieuwe permanente overspanning gebouwd.

Het ongeval toonde aan hoe kwetsbaar de verbinding was. Daarom zijn in 1991 plannen gemaakt om een nieuwe brug voor lokaal en uitwijkverkeer aan te leggen naast de brug van de E4, de Saltsjöbrug.[1] Deze is tussen 1999 en 2002 aangelegd.[2] Dit is een grote basculebrug met een openingswijdte van 78 meter. De bouw kostte destijds 200 miljoen kronen.

Ongevallen in 2016

Op 13 februari 2016 kwam de Britse band Viola Beach om het leven doordat het voertuig waarin ze zaten over de geopende brug reed, en de auto in het Södertäljekanaal terecht kwam. Hierbij kwamen alle 4 bandleden en hun manager om het leven.[3]

Op 24 juni 2016 verongelukte een vrachtwagen op de brug richting zuiden, waardoor liggers beschadigd raakte.[4] Al snel werd duidelijk dat de reparatie langer zou duren, waardoor de in 2002 aangelegde doorsteek naar de Saltsjöbrug benut is om het verkeer om te leiden. Hierij is de Saltsjöbrug tijdelijk in één richting ingezet als contraflow. Bij de aanrijding is het brugdek bewogen waardoor het gedestabiliseerd werd. Tevens zijn een aantal liggers van de vakwerkconstructie beschadigd. De brug heropende op 22 augustus 2016 voor het verkeer.[5][6]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 62.300 voertuigen van de brug gebruik, die daarmee relatief hoog belast is. Er is sprake van een spitsrichting, met een verhoogd aanbod van verkeer richting Stockholm in de ochtend en richting Södertälje in de middag.[7]

Referenties