Riksväg 75 (Zweden)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Södra länken)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riksväg
Begin Stockholm (E4)
Einde Stockholm (RV 73)
Lengte 6 km
Route

→ Uppsala / Södertälje

Stockholm-Älvsjö

Huddinge

Stockholm-Gullmarsplan

→ Centrum / Nynäshamn

Stockholm-Hammarby

Stockholm-Centrum

→ Nacka

De riksväg 75, beter bekend als Södra Länken (de zuidelijke verbinding) is een autosnelweg in Zweden. De autosnelweg vormt het zuidelijke deel van de ringweg van Stockholm en is 6 kilometer lang, waarvan het grootste gedeelte ondergronds ligt, inclusief 3 ondergrondse knooppunten.

Routebeschrijving

Het westelijk deel van riksväg 75.

Södra Länken begint ten westen van het centrum aan de E4, de doorgaande autosnelweg vanaf Södertälje richting Uppsala. De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en duikt al snel ondergronds. Hierna volgen twee ondergrondse aansluitingen en één knooppunt met een andere autosnelweg, de riksväg 73 naar Nynäshamn. Pas bij de nieuwbouwwijk Hammarby komt de snelweg weer bovengronds, om daarna weer door een korte tunnel te gaan. Daarna gaat de länsväg 222 verder richting de oostelijke voorsteden.

Geschiedenis

De Södra Länken.

Reeds in 1967 werden plannen gemaakt voor een ringweg om het centrumgebied van Stockholm, bestaande uit de onderdelen Essingeleden, Norra Länken, Östra Länken en Södra Länken. De aanleg van deze ring werd echter ernstig vertraagd, als eerste werd de Essingeleden (E4) opengesteld in 1966-1967. In 1992 werd de zogenaamde "Dennisovereenkomst" gesloten, een pakket maatregelen, waaronder Södra Länken, extra openbaar vervoer en een congestieheffing. De aanleg van de tunnel begon in 1998 en was in 2004 voltooid. De bouw werd gesaboteerd door extreem-linkse milieugroeperingen.[1] De tunnel was destijds één van de modernste in zijn soort, met moderne veiligheidssystemen en ondergrondse knooppunten. Op 24 oktober 2004 werd de weg opengesteld voor het verkeer.

De zuidtunnel heet de Hammarbytunnel en is 3.845 meter lang. De noordtunnel heet de Årstatunnel en is 3.823 meter lang. In de tunnels is futuristische verlichting aangebracht. Ten oosten van de hoofdtunnels ligt ook nog de 610 meter lange Nackatunnel.

Elektronische bewegwijzering

Omstreeks 2021 is de riksväg 75 voorzien van volledig digitale wegwijzers.

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks 45.000 tot 56.000 voertuigen op het oostelijk deel en 94.000 voertuigen op het westelijk deel. Het westelijk deel is filegevoelig.

Referenties

Snelwegen in en rond Stockholm

EssingeledenNorra länkenSödra länkenÖstra länken

Tunnels in Zweden

Tunnel förbifart StockholmFlemingsbergtunnelGötatunnelnLöttingetunnelnLundbytunnelnMarieholmstunnelnMuskötunnelnNorra länkenSöderledstunnelnSödra länkenTingstadstunnelnTörnskogstunneln

Autosnelwegen en expresswegen in Zweden

E4E6E6.20

Riksvägar (rijkswegen) in Zweden

E6.20