Centrumring Rotterdam

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf S100 (Rotterdam))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s100
Begin Droogleever Fortuynplein
Einde Droogleever Fortuynplein
Lengte ca. 7 km
Stadsroutes in Nederland
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

Droogleever Fortuynplein


Westzeedijk

Westersingel / Scheepstimmermanlaan


Vasteland

Schiedamsedijk /

Nieuwe Leuvebrug Leuvehaven


Boompjes

Rederijstraat

Verlengde Willemsbrug / Willemsbrug →


Maasboulevard

Geldersekade

Oudehoofdplein

Oostmolenwerf / (Maasboulevard)


Oostmolenwerf

Haringvliet

Haringvliet

Admiraliteitskade

Brug. van Walsumweg / Oostzeedijk


Oostplein

Goudsesingel /


Goudsesingel

Vondelweg / Mariniersweg

Meent / Jonker Fransstraat

Pompenburg


Pompenburg

Willemsspoortunnel

Couwenburg / Haagseveer

Hofplein → Weena / Coolsingel /


Weena

Delftse Port / Karel Doormanstraat

Weenatunnel

Conradstraat / Diergaardesingel

Henegouwerlaan /


Henegouwerlaan

1ste Middellandstraat


's-Gravendijkwal

Rochussenstraat

Droogleever Fortuynplein

De centrumring van Rotterdam volgt een ongeveer 7 kilometer lange route om het oude stadscentrum van Rotterdam. De centrumring heeft het nummer S100 gekregen, één van de in totaal 25 stadsroutes die Rotterdam in 2014 heeft. Naast deze ringweg bestaat er ook een Ring Rotterdam over de snelwegen A4, A15, A16 en A20 ook wel de Rotterdamse Ruit genoemd.


Routebeschrijving

De S100 loopt in een in ring om het stadscentrum heen, er is geen officieel begin- of eindpunt. Het laagste aftakkende S-nummer bevindt zich bij het Droogleever Fortuynplein en de aftakkende s-nummering loopt tegen de klok in op hoewel niet chronologisch.

De S100 heeft tegen de klok in de volgende straatnamen:

  • Droogleever Fortuynplein ( S103 / S114)
  • Westzeedijk (S103/S114 - Westersingel)
  • Vasteland (Westersingel - S106 / S122)
  • Boompjes (S106/S122 - (Verlengde) Willemsbrug)
  • Maasboulevard ((Verlengde) Willemsbrug - S107)
  • Oostmolenwerf (S107 - Oostzeedijk/Burg. van Walsumweg)
  • Oostplein (Oostzeedijk/Burg. van Walsumweg - S109)
  • Goudsesingel (S109 - Pompenburg)
  • Pompenburg (Goudsesingel - S112)
  • Hofplein (S112 / Coolsingel)
  • Weena (Hofplein - S113/S115)
  • Henegouwerlaan (S113/S115 - 1ste Middellandstraat)
  • 's-Gravendijkwal (1ste Middellandstraat - Droogleever Fortuynplein)

Kenmerken en geschiedenis per straat

Droogleever Fortuynplein

Het Droogleever Fortuynplein is een complex en deels ongelijkvloers zwevend verkeersplein geregeld met verkeerslichten nabij de Euromast en de Maastunnel. Hier sluiten de stadsroutes S103 en S114 aan op de centrumring S100, verder loopt er ook een tramspoor over het plein. In de oost-west richting kruist de Westzeedijk het plein die in westelijke richting onderdeel is van de S114 en in oostelijke richting van de S100. Verder sluiten hier ook de G.J. de Jonghweg en de Willem Buytewechstraat aan.

De 's-Gravendijkwal die richting het zuiden deel uitmaakt van de S103 loopt onder het verkeersplein door. Om van de 's-Gravendijkwal op het verkeersplein uit te komen moet men links voorsorteren en via de middenrijbaan rijden. Verkeer vanaf het verkeersplein richting het noorden voegt ook aan de linkerkant in op de 's-Gravendijkwal. Richting de tunnel is de buitenste rijbaan doorgaand en voegt de middelste rijbaan zich daarbij. De verkeersstromen worden door middel van verkeerslichten geregeld.

Het verkeersplein is vernoemd naar Pieter Droogleever Fortuyn, een zakenman en gemeentebestuurder van Rotterdam van 1928 - 1938. Het plein is begin jaren 40 aangelegd gelijktijdig met de Maastunnel. De aansluitende wegen zijn in de jaren erna in de huidige vorm voltooid. Ter gelegenheid van de Floriade in 1960 is de 185 meter hoge Euromast gebouwd die ten zuiden van het plein bij de ingang van de Maastunnel staat.

Westzeedijk

Deze weg ligt op de Schielandse Hoge Zeedijk die uit de 12de eeuw stamt en is verhoogd bij de aanleg van deze verkeersader in de jaren 50. Het S100-deel van de weg heeft 2x2 rijstroken en een brede middenberm waarover de de sporen van tramlijn 8 lopen. De Westzeedijk, die ligt tussen de Pelgrimsstraat en de kruising met de Westersingel / Scheepstimmermanlaan, is 2,5 kilometer lang waarvan zo'n 850 meter onderdeel uitmaakt van de S100.

Vasteland

Ook deze weg ligt op de Schielandse Hoge Zeedijk, het is een korte weg van slechts 400 meter en loopt tussen de kruisingen met de Westersingel / Scheepstimmermanlaan en de Schiedamsedijk, die richting het zuiden direct over de Erasmusbrug gaat welke de Nieuwe Maas overspant. De naam Vasteland stamt uit de 18de eeuw en verwijst naar het gebied rond de nabij gelegen Leuvehaven. Een groot deel hiervan had problemen met verzakkende bodem door slappe ondergronden dat steeds opgehoogd moest worden. Slechts een klein deel van het gebied heeft een vaste bodem en hier is de naam Vasteland aan ontleend. Het Vasteland heeft net als de Westzeedijk 2x2 rijstroken met een brede middenberm. Ook hier lopen de sporen van tramlijn 8 die vervolgens verder gaat over de Schiedamsedijk.

Boompjes

Tussen de kruising met de Erasmusbrug/Schiedamsedijk waarover de S106/S122 loopt en de kruising met de Willemsbrug ligt de 800 meter lange straat Boompjes. De naam is afkomstig van enkele rijen lindebomen en wilgen die hier in de 17de eeuw gestaan hebben. Deze groene uitstraling van de straat leidde al snel tot deze naam. In mei 1940 is de bebouwing van de Boompjes grotendeels verwoest door het bombardement op Rotterdam. Tegenwoordig staan er markante kantoorgebouwen waaronder het bekende Willemswerf, het voormalige hoofdkantoor van Nedlloyd, met het kenmerkende schuine glazen dak dat onder meer het decor is geweest voor de Jackie Chan film 'Who Am I?'. De Boompjes is redelijk uitgebouwd en heeft 2x2 rijstroken met een smalle rijbaanscheiding.

Maasboulevard

Op de overgang van de Boompjes met de Maasboulevard ligt de kruising met de in 1981 geopende Willemsbrug. De Maasboulevard is in totaal 2,2 kilometer lang waarvan 600 meter onderdeel is van de S100, over het resterende deel loopt de S107. De boulevard is in 1964 opengesteld voor verkeer, voor die tijd lag er het spoorwegencomplex van de Rhijnspoorweg met het Station Rotterdam Maas. Ook dit gebied is in mei 1940 grotendeels verwoest. De Maasboulevard heeft 2x2 rijstroken en de kruising met de Verlengde Willemsbrug is uitgevoerd als een kwadrantaansluiting. Bij de kruising met de Oostmolenwerf buigt de S100 af richting het noorden.

Oostmolenwerf en Oostplein

Het Oostmolenwerf is een korte straat van enkele honderden meters, die na de brug over de Haringvliethaven gescheiden rijbanen heeft en vervolgens overgaat in het Oostplein. Dit was in vroeger tijden een waterkering als onderdeel van de Schielandse Hoge Zeedijk. De Maasboulevard heeft deze functie overgenomen. In het verleden heeft hier de Oostpoort, een stadspoort van Rotterdam, gestaan. Het Oostplein is een VRI geregeld langgerekt verkeersplein waar verder nog de Burgemeester van Walsumweg, Oostzeedijk, Goudsesingel, Slaak, de Hoogstraat, Oostzeedijk en de Boezemweg op uit komen. Er lopen diverse tramverbindingen over dit plein en hier bevindt zich ook het metrostation Oostplein. Rechtdoor begint de S109 over de Boezemweg, de S100 buigt hier af naar het westen over de Goudsesingel.

Goudsesingel

De Goudsesingel is ongeveer een kilometer lang en is aangelegd op een gedempte gracht, de Goudse Vest, die uit de 13de eeuw stamt. De weg heeft 2x1 rijstroken tussen het Oostplein en de Vondelweg. De rest heeft 2x2 rijstroken met een brede middenberm. De rijstroken zijn voornamelijk voorsorteerstroken vanwege de kruisingen die dicht op elkaar liggen. De tramlijnen 7 en 8 rijden door deze straat.

Pompenburg

De volgende straat is de Pompenburg, een 400 meter lange straat waarvan ongeveer de helft deel uitmaakt van de S100. De weg gaat over de Willemsspoortunnel heen en hierna volgt al snel het Hofplein. De Pompenburg is van oorsprong ook een watertje, die in de Tweede Wereldoorlog is gedempt met puin van de bombardementen. Na de oorlog is de weg erop aangelegd. De singel is vernoemd naar korenmolen "De Pomp", die hier in de 16e eeuw een plekje had.

Hofplein

Het Hofplein is een met verkeerslichten geregelde rotonde waar het Weena, de Schiekade (S112), Pompenburg en Coolsingel op aansluiten. Het plein is vernoemd naar de Hofpoort, één van de Rotterdamse stadspoorten uit vroeger tijden en heeft ook nog de naam Hofpoortplein gehad. Oorspronkelijk lag het plein iets ten noordoosten van het huidige. Na de Tweede Wereldoorlog is het plein op de huidig plek aangelegd om meer aan te sluiten op het moderne stratenpatroon.

Weena

Het Weena is vernoemd naar het Hof van Wena, een kasteel dat in de 14de en 15de eeuw ongeveer op deze plek heeft gestaan. De weg is 1 kilometer lang met gescheiden rijbanen en bevat de, in 2007 opengestelde 350 meter lange, Weenatunnel. De tunnel bestaat uit twee buizen met elk twee rijstroken. Bijzonder voor Nederland is dat de tunnel een in- en uitrit van een parkeergarage heeft. Na het Weena buigt de S100 bij de kruising met de Henegouwerlaan, Statentunnel (S113) en Beukelsdijk (S115) af in zuidelijke richting over de Henegouwerlaan. De Weena werd in 2007 uitgeroepen tot smerigste straat van Nederland in de zin van luchtkwaliteit.

Henegouwerlaan

De Henegouwerlaan is een 400 meter lange straat tussen de Statentunnel/-weg en de 1ste Middellandstraat waar de 's-Gravendijkwal verder gaat. De Henegouwerlaan is in 1900 vernoemd naar graaf Willem II van Henegouwen die in 1340 Rotterdam haar stadsrechten verleende. De weg heeft 2x2 rijstroken en parallelwegen. Langs weerszijde van de weg staat een rij bomen, die de hoofdweg afscheiden van de parallelwegen.

's-Gravendijkwal

De 's-Gravendijkwal ligt in het verlengde van de Henegouwerlaan en is 1,5 kilometer lang, gerekend tot aan de Maastunnel. De weg is rond 1900 aangelegd en eind jaren 30 verlengd met de bouw van de Maastunnel. Het deel tussen de Henegouwerlaan en de Rochussenstraat heeft dezelfde uitstraling als de Henegouwerlaan. De hele route heeft gescheiden rijbanen en is deels verdiept aangelegd vanwege het Droogleever Fortuynplein en de Maastunnel.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Van de S100 zijn verkeersintensiteiten bekend uit 2011.

Telpunt 2011
Westzeedijk 21.000
Maasboulevard 24.000
Oostmolenwerf 32.000
Goudsesingel 21.000
Weena 26.000
's-Gravendijkwal (benoorden Rochussenstraat) 35.000
's-Gravendijkwal (bezuiden Rochussenstraat) 40.000


Stadsroutes van Rotterdam