S101 (Nijmegen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S101.svg
Blank.png
s101
Begin Keizer Karelplein
Einde Nymaplein (S100)
Lengte 2,5 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Nassausingel

Rotonde.svg VRI zwart.svg Keizer Karelplein link=S103 ({{{2}}}) link=S105 ({{{2}}})

VRI zwart.svg Quackplein link=S102 ({{{2}}})


Kronenburgersingel

Junction.svg Lange Hezelstraat


Lange Hezelstraat -> Voorstadslaan

Junction.svg Veemarkt

VRI zwart.svg Weurtseweg


Weurtseweg

Junction.svg Kanaalstraat

Junction.svg Winselingseweg

VRI zwart.svg Waalbandijk


Waalbandijk

Rotonde.svg Nymaplein S100.svg

De S101 in Nijmegen, is een stadsroute die het centrum van Nijmegen verbindt met de S100 en S102. De weg heeft een lengte van ruim 2,5 kilometer.

Routebeschrijving

De S101 start in het centrum van Nijmegen op het Keizer Karelplein. Op deze grote rotonde takken tevens de S103 en S105 aan. De weg loopt daarna in noordelijke richting over de Nassausingel. Vrijwel direct volgt het Quackplein, waar de S102 aftakt. De weg loopt in noordelijke richting door en gaat over in de Kronenburgersingel. De weg slaat af in westelijke richting bij de T-splitsing met de Lange Hezelstraat. Er volgt direct een T-splitsing met de Veemarkt, die toegang geeft tot de Waalkade. Daarna gaat de weg onder de spoorlijn Nijmegen - Arnhem door en gaat de weg naadloos over in de Voorstadslaan. De weg slaat vervolgens bij een kruising af op de Weurtseweg. De weg loopt hier door het Waterkwartier, de oudste stadswijk van Nijmegen. Na enkele honderden meters volgt een T-splitsing met de Kanaalstraat. Enkele honderden meters verder volgt vervolgens een kruising met de Winsselingseweg. Vrachtverkeer dient in verband met een hoogtebeperking deze weg te nemen om de Weurtseweg te kunnen vervolgen. Daarna gaat de weg onder de Stadsbrug Nijmegen door en volgt er een kruising met de Waalbandijk. De S101 slaat linksaf de Waalbandijk op en eindigt vervolgens op het Nymaplein, waar de weg aansluit op de S100.

Kenmerken en Geschiedenis per straat[1]

Nassausingel

Deze singel is vernoemd naar het bastion Nassau wat zich nabij de singel bevond. De singel heeft 2x2 rijstroken en aan beide zijden een busstrook.

Kronenburgersingel

Deze singel is vernoemd naar de Kronenburgertoren en het naast de singel gelegen Kronenburgerpark.

Lange Hezelstraat

Vermoedelijk vernoemd naar de Hezelpoort, een oude stadspoort.

Voorstadslaan

Vernoemd naar voorstad, wat vroeger alles buiten de oude stadsmuren betrof. De weg had tot circa 2010 nog een ongeregelde overweg van het industriespoor naar de Westkanaalhaven van Nijmegen. Het spoor was al langere tijd buiten gebruik, is opgebroken en in 2013 vervangen door een fietspad. In de periode rond 2005 is de kruising met de Weurtseweg gereconstrueerd.

Weurtseweg

Vernoemd naar de plaats Weurt waar de weg naartoe loopt. Van origine is het een eeuwenoude weg die tot 1899 de naam Koningstraat had. Sporen van deze oude weg zijn nog steeds te vinden in de vorm van delen van straten die de naam Koningstraat of Oude Koningstraat hebben.

Waalbandijk

De S101 loopt hier over een verlengd gedeelte van de Waalbandijk. De weg is in 2012 verlengd naar het Nymaplein als onderdeel van de bouw van de Stadsbrug Nijmegen.

Referenties

  1. http://www.gaypnt.demon.nl/straatnamen/ Stratenlijst gemeente Nijmegen
Stadsroutes van Nijmegen

S100.svg S101.svg S102.svg S103.svg S104.svg S105.svg S106.svg S110.svg S111.svg